Trwa likwidacja ogniska ptasiej grypy w dystrykcie Kretinga
W dniu 14 października, po potwierdzeniu wybuchu ptasiej grypy na fermie indyków w gminie Kretinga, kontynuowane są prace likwidacyjne. Najważniejsze jest jak najszybsze zabicie ptaków, ich bezpieczna utylizacja i przeprowadzenie dezynfekcji. Drugim etapem prac jest czyszczenie i wtórna dezynfekcja, a dopiero potem, po ocenie prac przez specjalistów VMVT, możliwe będzie przywrócenie fermy.
.
Teraz w okręgu Kretinga ustanowiono strefy ochrony i nadzoru w promieniu 10 km wokół zakażonej fermy: fermy drobiu w tych strefach nie mogą transportować żywych ptaków, tusz ptaków lub produktów z mięsa drobiowego do innego miejsca bez oddzielnego zezwolenia z okręgu Kłajpedy VMVT.
>„Właściciel gospodarstwa pracuje odpowiedzialnie wraz z zespołami specjalistów z VMVT i gminy rejonowej Kretinga na farmie. Plan zakłada bezpieczne zabicie i zniszczenie pozostałych żywych zarażonych ptaków w ciągu kilku dni, co jest naprawdę dużą stratą i dużym szokiem, dlatego nieustannie zachęcamy właścicieli ferm drobiu do zachowania szczególnej ostrożności w zakresie bezpieczeństwa biologicznego, ponieważ jeden mały błąd może kosztować przyszłość całej fermy "- powiedział Mindaugas Kašinskas, szef nadzoru VMVT w okręgu Kłajpedy. Dodał, że obecnie trwają kontrole okolicznych ferm drobiu i nie ma nowych doniesień o rozprzestrzenianiu się wirusa.
M. Kašinskas wyjaśnił, że ilość produktów rolnych wprowadzonych do obrotu została już zidentyfikowana. Wszyscy odbiorcy zostali poinformowani, że ci, którzy mają produkty rolne na rynku, muszą je usunąć.
„Niegotowane produkty są wycofywane z rynku ze względów bezpieczeństwa, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby. Wirus może pozostać aktywny w nieprzetworzonych surowcach. Takie indyki i przetwory z indyków dystrybuowane z fermy były śledzone w odstępach 21-dniowych od daty zgłoszenia podejrzenia choroby ptasiej grypy. Konsumenci mają prawo zwrócić je do punktu sprzedaży, ale podkreślamy, że mięso poddane odpowiedniej obróbce termicznej jest bezpieczne do spożycia" - wyjaśnia Główny Państwowy Lekarz Weterynarii Šarūnė Jegnoraitė-Jarukė.
Specjalistka uspokaja również konsumentów, że świeże mięso drobiowe, w tym jaja, należy gotować w temperaturze co najmniej 60°C przez co najmniej 8 minut, co zabija wszystkie wirusy i bakterie. Dlatego mięso drobiowe, które zostało poddane odpowiedniej obróbce termicznej, jest bezpieczne do spożycia. Ryzyko zarażenia ludzi wirusem ptasiej grypy jest bardzo niskie i nie ma dowodów na przenoszenie wirusa drogą pokarmową.
Eksperci informują, że nabywcy niegotowanych produktów (świeżego indyka) z tej fermy o następujących numerach partii: KA2388, KA2389, KA2390, KA2391, KA2392, KA2392, KA2393, KA2394, KA2395, KA2396, KA2397, numery partii półproduktów z indyka:GM 250925, GM 250926, GM 250928, GM 250929, GM 250930, GM 251002, GM 251003, GM 251005, GM 251006, przysługuje prawo zwrotu do miejsca sprzedaży.
Krajowe Centrum Zdrowia Publicznego informuje, że specjaliści przeprowadzają wywiady ze wszystkimi osobami, które mogły mieć kontakt z zakażonymi ptakami, oceniają ich ryzyko i udzielają informacji na temat monitorowania stanu zdrowia i innych środków zapobiegawczych, które należy podjąć. 
.
VMVT przypomina o konieczności jak najszybszego zgłaszania wszelkich zmian w stanie zdrowia ptaków prywatnemu lekarzowi weterynarii lub wypełniając kwestionariusz VMVT lub dzwoniąc pod numer 1879 i + 370 5 242 0108.
>