Klątwa młyna Obele

Obelių malūnas. Facebook nuotr.

„Zabytkowy młyn na sprzedaż z restauracją i przestrzenią eventową“, – czytamy w poście w mediach społecznościowych. Młyn Obeliai, który miał już więcej niż jednego właściciela, powraca na rynek. Dlaczego? W 2023 r. jego obecny właściciel, Dainius Kieras, dość głośno wypowiadał się w prasie nie tylko o unikalnym starożytnym budynku, ale także o rozwijanym tam biznesie gastronomicznym. Śmiało snuł też plany na przyszłość. Więc co się stało?

Czy straty stłumiły entuzjazm?

Po otwarciu swoich drzwi, młyn Obeliai zakupiony przez pana Kiera przyciągnął wielu odwiedzających, zgodnie z poprzednimi artykułami. W tym czasie przedsiębiorca był zachwycony wyjątkowym budynkiem i jego wnętrzem, chętnie opowiadał o menu młyńskiej restauracji i dzielił się swoimi marzeniami o rozszerzeniu zakresu usług. Jednak zaledwie dwa lata później Młyn Obeliai został wystawiony na sprzedaż. Kiedy zapytano właściciela, co się stało, nie chciał komentować sytuacji.

Entuzjazm Kiera mógł zostać stłumiony przez rosnące straty jego restauracji. Według „Rekvizitai.lt“, w 2023 r. MB „Obeliai“, która jest właścicielem młyna Obeliai, poniosła stratę w wysokości 21 354 euro. W ubiegłym roku, 2024, kwota ta wzrosła do 26 467 euro.

Poprzedni właściciel, biznesmen Aidas Stainys –, nie ukrywał, że zdecydował się sprzedać młyn Obeliai właśnie dlatego, że kawiarnia, którą w nim założył, była nierentowna.

Historyczny wystrój

Młyn w Obeliach znajduje się około 150 km od Kowna i Wilna oraz około 100 km od Poniewieża. Źródła historyczne wskazują, że mógł zostać zbudowany już w 1840 roku, kiedy szlachta z Petkevičiai była właścicielem majątku Obeliai. W tym przypadku młyn jest naprawdę autentyczny i jeden z najstarszych na Litwie.

Młyn w Obeliai został sprywatyzowany w 1990 r., został zagospodarowany i udostępniony zwiedzającym. Niestety, instytucja, która nabyła ten historyczny obiekt, została zamknięta i stopniowo nie tylko została opuszczona, ale także z czasem zaczęła się pogarszać.

W 2008 roku młyn został przejęty przez wspomnianego biznesmena A. Stainysa. Został on odrestaurowany i przystosowany do usług gastronomicznych. Biznes się nie przyjął, a młyn został ponownie sprzedany, aż w końcu D. Kieras próbował dać mu kolejną szansę. Niestety, po raz kolejny bezskutecznie.

(I)mproper activities

Virgilijus Navalinskas, fotograf, który zorganizował wystawę "Litewskie młyny" w 2022 r., nie jest zaskoczony, że działalność gastronomiczna w młynie w Obeliai nie rozwija się. Nie ma wątpliwości, że utrzymanie 4-piętrowego zabytkowego budynku jest bardzo kosztowne.

„Czy młyn na obrzeżach Litwy, na północnym wschodzie, i znajdująca się tam restauracja mogą wygenerować tyle pieniędzy? Raczej nie... “, – zastanawia się fotograf.

Po odwiedzeniu wielu młynów Navalinskas twierdzi, że usługi gastronomiczne są dość popularne w takich historycznych miejscach. Jest on częściej rozwijany w młynach wodnych, które są łatwiejsze w utrzymaniu. Jak inaczej można by uaktywnić takie historyczne miejsca na Litwie?

„Wszystko zależy od tego, gdzie i jakiego rodzaju jest to młyn. Oczywiście wiele zależy od możliwości finansowych. Młyny z pewnością mogą być wykorzystywane do różnych działań edukacyjnych, muzeum lub innych działań&– mówi V. Navalinskas. 

.

Podobne artykuły

Wideo