Ćmy w żywności i odzieży: biolog wyjaśnia, skąd się biorą

Asociatyvi nuotr.

Tysiące ton wyrobów czekoladowych jest produkowanych na Litwie każdego roku. To pokazuje, że czekolada jest powszechną częścią codziennego życia ludzi. Okazuje się jednak, że te smakołyki są również uwielbiane przez pożywne motyle. Otwieranie pudełka słodyczy lub rozpakowywanie tabliczki czekolady w celu znalezienia w niej robaków nie jest rzadkością, według eksperta ds. zwalczania szkodników i biologa jednej z firm, Liutaurasa Grigaliūnasa.

„Mole spożywcze mogą pojawiać się w pudełkach ze słodyczami, czekoladą lub innymi produktami spożywczymi, które są dla nich atrakcyjne, na dwa główne sposoby. Jaja mogą zostać złożone, zanim produkt trafi na półki sklepowe, a następnie osoba kupuje produkt z żywymi prezentami. Inną drogą jest niekontrolowane przedostawanie się moli do pomieszczeń przez okna, inne otwory lub wraz z zainfekowanym produktem, a następnie rozprzestrzenianie się na inne produkty w miarę upływu czasu, mówi ekspert ds. zwalczania szkodników, który zwraca uwagę, że skargi na mole w opakowaniach słodyczy nasilają się po wakacjach, kiedy ludzie nie spieszą się z konsumpcją wszystkich słodyczy lub pozostawiają sprzyjające środowisko do rozmnażania się moli.

Dlaczego mole są problemem?

Mole spożywcze są poważnym szkodnikiem gospodarczym. Szacuje się, że w Stanach Zjednoczonych przemysł spożywczy traci miliardy dolarów rocznie z powodu moli spożywczych i innych szkodników. Larwy moli, odchody i pajęczyny znalezione w opakowaniach sprawiają, że żywność nie nadaje się do spożycia, co zwiększa marnotrawstwo żywności. Chociaż przypadkowe zjedzenie zaatakowanych produktów nie powoduje znaczących szkód zdrowotnych, negatywne emocje mogą utrzymywać się przez długi czas.

„Larwy często znajdują się w pszenicy, ryżu, owsie, kukurydzy, mące i produktach mącznych, orzechach, słoneczniku lub innych nasionach roślin, suszonych owocach, czekoladzie, makaronie, przyprawach, a nawet kostkach bulionowych. Larwy zanieczyszczają żywność odchodami i tkają jedwabistą sieć, sklejając produkty podczas żerowania. Jest to jedna z głównych oznak zanieczyszczenia. Aby chronić żywność przed molami spożywczymi, konieczne jest przechowywanie żywności w szczelnych szklanych lub plastikowych pojemnikach, regularne odkurzanie resztek produktów z szafek, zwłaszcza między rogami półek, oraz wyrzucanie uszkodzonej żywności. W przypadku zaobserwowania motyli ćmy latających w pomieszczeniach, można zakupić pułapki feromonowe, aby je złapać, a następnie szczególnie uważnie sprawdzać ulubione produkty ćmy pod kątem oznak rozmnażania, radzi L. Grigaliūnas.

Motyle w odzieży

Kolejna ćma może powodować niewielkie szkody zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w przemyśle – ćma odzieżowa. Szacuje się, że pojedyncza larwa może zniszczyć do 200 mg tkanki w okresie rozwoju.

„Larwa ćmy ubraniowej jest bardzo podobna do larwy ćmy spożywczej, ale jest nieco mniejsza – do 1 cm długości, z jasnożółtym lub kremowym ciałem i głową ciemniejszą niż ciało. Same motyle są jasno ubarwione, bardzo rzadko widuje się je w locie, a częściej w ciemnych szafkach, szufladach i podobnych miejscach. Larwy zaczynają żerować natychmiast po wykluciu, ale widoczne uszkodzenia, dziury w tkankach, mogą zostać zauważone dopiero po tygodniach lub miesiącach. Jeśli larwy żerują w jednym obszarze odzieży, uszkodzenia mogą być widoczne wcześniej – w ciągu 1– 2 miesięcy, ale jeśli są rozproszone, uszkodzenia mogą stać się widoczne dopiero po miesiącach. To, jak szybko szkodniki zostaną zauważone, zależy również od tego, jak często dana osoba przegląda swoją odzież sezonową - wskazuje ekspert ds. zwalczania szkodników.

Mole odzieżowe są bardziej przyciągane do brudnych, już noszonych ubrań, gdy są one przechowywane w szafach przez dłuższy czas. Aby zapobiec molom odzieżowym, ważne jest regularne pranie ubrań i zaleca się pranie ubrań, które nie były noszone przez długi czas w wysokiej temperaturze (co najmniej 50 °C) lub czyszczenie ich chemicznie. Do odstraszania moli można również stosować naturalne środki, takie jak olejek lawendowy, cedrowy lub miętowy.

Co należy zrobić, jeśli w domu pojawią się mole?

Jeśli mole spożywcze zostaną znalezione w domu, pierwszą rzeczą do zrobienia jest usunięcie zaatakowanych produktów oraz dokładne wyczyszczenie i odkurzenie kuchni lub szafek do przechowywania żywności i sufitów. Czyszczenie powinno odbywać się przy użyciu bardzo gorącej wody. Jeśli mole znajdują się w szafie, należy ją również dokładnie wyczyścić, odkurzyć, a ubrania wyprać w wysokiej temperaturze.

„Specjalne środki na mole są dostępne w sklepach, ale nie są one przeznaczone do użytku profesjonalnego i dlatego mają wątpliwą lub krótkotrwałą skuteczność. Profesjonalne produkty, które są naprawdę skuteczne, mogą być używane wyłącznie przez ekspertów ds. zwalczania szkodników, którzy są licencjonowani i przeszkoleni w zakresie ich prawidłowego stosowania. Nieprofesjonalne użycie może wyrządzić szkodę ludziom i ich środowisku, ” wskazuje L. Grigaliūnas.

Wideo