Wileńska ferma drobiu rozpoczyna dostawy do restauracji Hesburger w Finlandii
Vilnius Poultry & Poultry, która od kilku lat dostarcza litewskie vištien do restauracji typu fast food w krajach bałtyckich, ogłasza rozszerzenie współpracy z siecią &scaron & Poultry & Poultry. Firma zaczęła dostarczać swoje produkty do restauracji „Hesburger“ działających w Finlandii.
Pierwsze produkty z Vilnius Poultry trafiły do bałtyckich restauracji „Hesburger“ w 2021 roku. W sumie Vilnius Poultry dostarcza do 1000 ton produktów rocznie do sieci fast food.
Według Dominykasa Olbakasa, kierownika sprzedaży Vilniaus pauk&scaron&scaron& tynas, międzynarodowe sieci fast food, takie jak „Hesburger“, stawiają bardzo wysokie wymagania swoim dostawcom surowców i produkcji. Dlatego nawiązanie współpracy może zająć lata. Aby udowodnić jakość i bezpieczeństwo swoich produktów partnerom takim jak „Hesburger“, dostawcy są zobowiązani do poddawania się okresowym audytom w celu oceny składu, pochodzenia, identyfikowalności i innych parametrów swoich surowców", informuje D. Olbak, "i aby to zrobić, muszą być w stanie wykazać swoją jakość i bezpieczeństwo swoim partnerom", mówi.
Podkreślił również, że produkty muszą nie tylko spełniać kryteria międzynarodowych certyfikatów – restauracje fast food mają własną – obszerną listę standardów produktowych – zgodnie z którą każdy stek, podpłomyk lub inny produkt, który wybiorą, musi mieć ten sam kolor, kształt, skład, właściwości smakowe, wagę itp. W praktyce nie ma marginesu błędu, ponieważ każdy konsument, który odwiedza restaurację sieciową, w dzień lub w nocy, w Wilnie lub Helsinkach, musi otrzymać ten sam produkt", zauważył Olbak.
„Hesburger“ – to fińska sieć restauracji szybkiej obsługi. W 2023 r. firma prowadziła 273 restauracje w Finlandii i 160 restauracji w krajach bałtyckich: 59 na Litwie, 51 na Łotwie i 50 w Estonii. Sieć „Hesburger“ działa również w Bułgarii, na Ukrainie i w Niemczech. Cała sieć składa się z ponad 470 restauracji na całym świecie.