Brytyjski sektor wieprzowiny odnotowuje najniższy eksport wieprzowiny od dziewięciu lat
W Wielkiej Brytanii eksport wieprzowiny w pierwszej połowie 2024 r. był najniższy od dziewięciu lat, ponieważ sektor trzody chlewnej napotkał w tym roku pewne trudności, wynika z nowej analizy.
W pierwszej połowie roku eksport wieprzowiny z Wielkiej Brytanii wyniósł 148 200 ton, co oznacza spadek o 2,4% w stosunku do 2023 r. i najniższy poziom od 2015 r. Analiza AHDB wykazała, że ograniczona podaż krajowa doprowadziła do wyższych cen produktu w porównaniu z innymi globalnymi graczami, takimi jak Brazylia i USA.
Według Farminguk.com konsumenci na całym świecie ograniczają swoje wydatki w związku ze wzrostem poziomu życia. Analiza pokazuje, że dostępność była kluczowym czynnikiem napędzającym rynek w regionach takich jak Chiny.
.
W czerwcu 2024 r. Wielka Brytania wyeksportowała nieco ponad 25 100 ton wieprzowiny, co stanowi wzrost o prawie 4% w porównaniu z czerwcem ubiegłego roku. Większość wolumenu stanowiły podroby w ilości 12 300 ton, a produkty świeże/mrożone w ilości 10 100 ton.
Dwie kategorie produktów, świeże/mrożone mięso i bekon, odnotowały spadek wolumenu od początku roku. Podroby pozostały stabilne w ciągu roku i nadal mają największy udział w rynku (47%). Tymczasem przetworzona wieprzowina i kiełbasy nieznacznie wzrosły.
Podobnie jak w przypadku eksportu, import wieprzowiny z Wielkiej Brytanii w czerwcu wzrósł o nieco ponad 4% rok do roku i wyniósł 71 000 ton. Import wzrósł we wszystkich kategoriach.
AHDB starszy analityk ds. zwierząt gospodarskich Freya Shuttleworth powiedział: „Ponownie, patrząc wstecz na początek roku (od stycznia do czerwca), można zauważyć, że zmiany różniły się w zależności od miesiąca, ze spadkiem wolumenów w marcu i maju oraz wzrostem w pozostałych miesiącach.
Import przetworzonej wieprzowiny i boczku spadł w pierwszej połowie 2024 r., odpowiednio o 3 100 t i 1 800 t,