Niebezpieczne organizmy chorobotwórcze wykryte w wędzonym szprocie z Litwy
Państwowa Służba Żywności i Weterynarii (VMVT) poinformowała, że w wędzonych szprotach z Litwy wykryto organizmy chorobotwórcze, w szczególności bakterię Listeria monocytogenes, która może powodować zakaźną listeriozę.
Producentami wędzonych szprotów są UAB "Pro industrija" i UAB "Ostsee Fish Kretinga".
Same firmy nie komentują tych informacji.
Listerioza została w ostatnich latach uznana za ważny problem zdrowia publicznego w wielu krajach na całym świecie. Infekcja jest najbardziej niebezpieczna dla kobiet w ciąży, noworodków i osób dorosłych z obniżoną odpornością.
Choroba wywoływana jest przez bakterie Listeria monocytogenes i charakteryzuje się zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych, zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych, posocznicą oraz, rzadziej, zapaleniem wsierdzia lub zapaleniem spojówek.
