Ponure perspektywy dla Europy: malejące bezpieczeństwo żywnościowe stanowi poważne wyzwanie
Steffen Greubel, dyrektor generalny niemieckiego detalisty „Metro AG“, wydał szokujące oświadczenie dla Europejczyków – w Europie może zabraknąć żywności.
>„Staniemy w obliczu sytuacji, w której będziemy musieli zapewnić bezpieczeństwo dostaw“," powiedział Greubel na dorocznej konferencji prasowej. Jest on cytowany przezinFranken.de.
„Metro AG“ działa w prawie 30 krajach, a sprzedaż netto grupy w roku obrotowym 2023/2024 wyniosła ponad 31 miliardów euro.
„Jednak w dłuższej perspektywie“ Niemcy staną przed problemem trudności z zapełnieniem półek sklepowych żywnością. Już teraz kupujący w „Metro“ mają trudności ze zdobyciem niektórych produktów.
Według nFranken.de, zmiany klimatyczne, decyzje polityczne i nadmierne regulacje są głównymi czynnikami wpływającymi na możliwe załamanie łańcucha dostaw żywności. Są to czynniki, które wpływają na spadek produkcji żywności w Niemczech.
Zmniejszona podaż wieprzowiny zmusiła „Metro“ do importu wieprzowiny z Hiszpanii.
>„Tutaj, w Europie, dostępność żywności będzie w dłuższej perspektywie większym wyzwaniem niż jej cena. Aby zapewnić zaopatrzenie rynków, konieczne jest zwrócenie się do lokalnych producentów", podkreślił Greubel.
Niemieckie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami jest już zaniepokojone brakiem podaży świeżych owoców i warzyw w Niemczech. W przypadku warzyw, lokalna produkcja pokrywa jedynie około 40% popytu, podczas gdy owoce pokrywają jedynie 20%.
.