Rażące naruszenia higieny wykryte w zakładzie przetwórstwa warzyw w Kownie
29 kwietnia 2025 r. Departament Nadzoru Państwowej Służby Żywności i Weterynarii (SFVT), Wydział Nadzoru Okręgu Kowieńskiego, przeprowadził nieplanowaną kontrolę w zakładzie przetwórstwa warzyw spółki UAB „Arajus“ w Kownie. Inspekcja została zainicjowana po zgłoszeniu potencjalnie nieodpowiednich warunków higienicznych - pomieszczenia były brudne, spleśniałe i śmierdzące.
Inspekcja ujawniła szereg poważnych naruszeń bezpieczeństwa żywności i bardzo zniszczone pomieszczenia. Zakład nie miał wdrożonych procedur samokontroli, a obszary produkcyjne były wyjątkowo zaniedbane i brudne. Obszary higieny personelu były zaniedbane, znaleziono brudny i skorodowany sprzęt, pomieszczenia nie miały wystarczającego oświetlenia, sprzęt był brudny, a powierzchnie nie były wystarczająco zdezynfekowane. Stwierdzono również, że pracownicy pracowali bez ważnych badań lekarskich, a zakład nie dostarczył dokumentacji dotyczącej receptur produktów i dat przydatności do spożycia.
Biorąc pod uwagę zakres naruszeń i potencjalne ryzyko dla zdrowia konsumentów, MoHP podjęło decyzję o zawieszeniu działalności zakładu.
HVO przypomina, że podmioty działające na rynku spożywczym muszą ściśle przestrzegać wymagań higienicznych, wdrożyć system samokontroli oraz zapewnić bezpieczeństwo i identyfikowalność swoich produktów. MoHFW będzie nadal egzekwować spójne kontrole w celu ochrony konsumentów i zapewnienia bezpieczeństwa żywności w całym kraju.
