Sprzedaż kurczaków bije rekordy
Ponad 11 000 ton – tyle kurczaków zjadają klienci każdego roku, według litewskiej sieci supermarketów. Ubiegły rok, 2023, był rokiem rekordowym, osiągając bezprecedensowy poziom – w sumie w ubiegłym roku kupujący kupili około 12 500 ton mięsa drobiowego. Ponieważ sprzedaż uwielbianego kurczaka nadal rośnie, sieć supermarketów podzieliła się wskazówkami, które pomogą zapewnić jakość świeżego drobiu poza sklepem i wyjaśnić, dlaczego warto wybierać mięso drobiowe wolne od antybiotyków.
Według Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, dyrektor Departamentu Komunikacji i Relacji Korporacyjnych, kurczak stanowi 40% całej sprzedaży świeżego mięsa w sklepach sieci supermarketów, a po rekordowym roku 2023, wzrost obserwowany jest ponownie w tym roku.
„W pierwszej połowie tego roku sprzedaliśmy o 6% więcej kurczaka niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Ponieważ widzimy rosnący popyt, nieustannie staramy się zagwarantować naszym klientom najwyższą jakość i możliwość zakupu w niższej cenie każdego tygodnia. Kupujący zawsze znajdą specjalną cenę lub inne specjalne oferty na kurczaka i produkty z kurczaka w cotygodniowej publikacji", mówi I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Według sieci supermarketów, popyt na kurczaki rośnie przez cały rok.