Podpisano protokół ustaleń w sprawie współpracy rolnej między Litwą a Japonią
Wiceminister rolnictwa Litwy Vytenis Tomkus i japoński minister stanu ds. rolnictwa Nobuhide Takemura podpisali memorandum o współpracy w dziedzinie rolnictwa między Litwą a Japonią. Memorandum poprawia warunki bliższej współpracy między przedsiębiorstwami, twórcami technologii i kompetentnymi instytucjami w rolnictwie i przemyśle spożywczym.
Oba protokoły ustaleń mają na celu dzielenie się najlepszymi praktykami w dziedzinie rolnictwa ekologicznego, zrównoważonego rolnictwa, ochrony przyrody, bezpieczeństwa żywności, łagodzenia zmian klimatu, transferu technologii i poprawy gleby, a także rozwój stosunków handlowych. Podkreślono znaczenie wzmocnienia współpracy między uniwersytetami i naukowcami. Jednogłośnie zgodzono się, że poziom współpracy między oboma krajami przenosi się na znacznie bardziej zrównoważony i ważny poziom, i że oczekuje się jeszcze większego postępu.
Wiceminister Tomkus podkreślił znaczenie Japonii jako strategicznego partnera w regionie Indo-Pacyfiku.
„Dla litewskich przedsiębiorstw Japonia jest już jednym z najważniejszych rynków priorytetowych, a jej potencjał rośnie z roku na rok, o czym świadczą stale rosnące obroty handlowe. Rola polityczna i obowiązki Litwy na szczeblu międzynarodowym są równie jasne: musimy być wiarygodnym, globalnym partnerem na rynku rolnym i rozwijać współpracę z przyjaznymi, demokratycznymi krajami, które szanują międzynarodowe zasady i normy oraz cenią zaufanie. Japońskie wartości dobrze odzwierciedlają nasze interesy i będziemy nadal wzmacniać nasze więzi", powiedział wiceminister.
Nobuhide Takemura, minister stanu ds. rolnictwa Japonii, pogratulował Litwie zbliżającego się Dnia Niepodległości i podkreślił znaczenie wzmocnienia partnerstwa między oboma krajami. Z zadowoleniem przyjął dynamikę przyjaźni między oboma krajami i powiedział, że widzi ogromny potencjał współpracy w rolnictwie i przemyśle spożywczym, nie tylko w rozwoju handlu dwustronnego, ale także w innych sektorach.
Minister Takemura odwiedził już stoisko litewskich firm na „Foodex Japan 2024“ i wysoko ocenił różnorodność i jakość litewskich produktów spożywczych. Podkreślił, że Japonia dąży do znacznego zwiększenia eksportu żywności i zapytał, jak radzi sobie Litwa, która doświadcza stabilnego i dobrego wzrostu eksportu.
Na spotkaniu omówiono również kwestię warunków wznowienia eksportu mięsa drobiowego oraz możliwość oceny możliwości zezwoleń na eksport wieprzowiny do Japonii. Uzgodniono, że właściwe organy ds. żywności i weterynarii będą poszukiwać wspólnych rozwiązań i kontynuować współpracę w tych i innych kwestiach związanych z bezpieczeństwem żywności.
W 2023 r. całkowity eksport produktów rolnych i spożywczych z Litwy do Japonii wyniósł 26,8 mln EUR (o 19,1% więcej niż w 2022 r.), a w strukturze eksportu pod względem wielkości Japonia zajęła 41. miejsce na 157 partnerów eksportowych.
W 2022 r. Japonia zajmowała 44. miejsce na 152 partnerów eksportowych w strukturze eksportu pod względem wielkości. W 2023 r. 95,6% produktów rolnych i spożywczych eksportowanych do Japonii było pochodzenia litewskiego, z czego największy udział (32%) miał drób pochodzenia litewskiego i żółtka wieprzowe. Eksport do Japonii obejmuje również skorupiaki, produkty wołowe, produkty chlebowe, zupy i buliony, czekoladę, mięso drobiowe i podroby, gotowe produkty zbożowe, napoje, produkty mleczne, pašars itp.
