Najpopularniejsze pizze do wyboru w Polsce
Analiza paragonów zebranych przez PanParagon i opublikowanych w piątek wykazała, że klasyczna pizza „Margarita“ z mozzarellą, bazylią i sosem pomidorowym jest najpopularniejsza w Polsce i znajduje się na 29,5% paragonów badanych pizzerii.
Na drugim miejscu znalazła się Pizza „Capricciosa“ z mozzarellą, szynką i pieczarkami, uwzględniona w 28,2% paragonów. Na trzecim miejscu znalazła się tradycyjna włoska pizza z salami, ale ze znacznie mniejszym udziałem 12,3% klientów pizzerii.
Mimo trwającej debaty na temat pizzy z ananasem, pizza hawajska zajęła czwarte miejsce, wybierając ją przez 9,7% klientów. W poprzednim badaniu przeprowadzonym w 2023 r. pizza hawajska zajęła piąte miejsce. "Tak więc, pomimo sprzeciwu zwolenników tradycyjnej kuchni włoskiej, jej baza fanów powiększyła się" - powiedziała Antonina Grzelak z „PanParagon“.
Na liście znalazła się również pizza wiejska (3,1 proc.) i farmerska (2,9 proc.), które mogą się różnić w zależności od oferty restauracji. Pizza wiejska jest zwykle podawana z kiełbasą i piklami, podczas gdy pizza farmerska zawiera kiełbasę, cebulę i czerwoną paprykę. Wszystkie te składniki są dobrze znane i lubiane w Polsce. Kolejne pizze to „Pepperoni“ (2,7%), „Kebab“ (2,5%), „Funghi“ (2,3%) oraz pizze wegetariańskie.
Światowy Dzień Pizzy obchodzony był 17 stycznia, co zbiegło się ze świętem św. Antoniego Wielkiego, patrona ognia i zawodów pokrewnych. Pizza została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.„PanParagon“ przeanalizował paragony otrzymane przez pizzerie między styczniem a sierpniem ubiegłego roku.
