Jaki jest najlepszy sposób przechowywania marchwi?
Marchew to nie tylko jedno z najpopularniejszych warzyw o przyjemnym smaku, ale także skarbnica witamin, zwłaszcza witaminy A. Aby cieszyć się świeżymi i chrupiącymi marchewkami przez cały sezon, musimy znaleźć sposoby na ich prawidłowe przechowywanie. Doświadczeni ogrodnicy często żartują, że zbieranie marchewek jest o wiele łatwiejsze niż ich przechowywanie! Nieprawidłowo przechowywane marchewki nie tylko tracą swój wygląd, ale mogą również zaszkodzić zdrowiu!
Wielu z nas po prostu umieszcza swoje marchewki w koszach lub pudełkach, aby zachować zbiory, ale ta metoda nie zawsze zapewnia długotrwałą świeżość. Jakie są najskuteczniejsze sposoby przechowywania marchwi, aby zachować jej świeżość i wartości odżywcze aż do wiosny? Odkryj proste, ale bardzo skuteczne sztuczki, aby zapobiec wysychaniu, gniciu lub utracie smaku marchwi!
Od czego zacząć?
Pierwszą rzeczą do zrobienia jest zebranie marchwi. Doświadczeni ogrodnicy są przekonani, że czas zbiorów ma również duży wpływ na sukces przechowywania marchwi. Czas jest bardzo ważny. Niestety, żaden kalendarz nie pomoże w jego określeniu.
Aby dowiedzieć się, czy teraz jest właściwy czas na zbiór marchwi, należy spojrzeć na jej wierzchołki. Jeśli wierzchołki zmieniły kolor na żółty, nadszedł czas, aby zebrać warzywa. Jeśli zrobisz to zbyt wcześnie, warzywa nie będą zawierały wystarczającej ilości aminokwasów i cukrów. W przypadku opóźnienia, marchew będzie zawierała zbyt dużo cukru i stanie się prawdziwym magnesem dla owadów!
Subtelności czyszczenia
Ponadto, marchew powinna być wykopywana ściśle wieczorem i ważne jest, aby nie podlewać marchwi dzień przed zbiorem. W nocy roślina wykorzystuje cukry nagromadzone w ciągu dnia do wzrostu, więc marchew zebrana wieczorem będzie zawierała więcej korzystnych substancji.
.
Odłóż zebrane marchewki do wyschnięcia na świeżym powietrzu na kilka godzin. Pomoże to w gojeniu się mikrourazów warzywa, zwiększając tym samym jego trwałość. Odetnij wierzchołki marchwi wraz z cienkimi końcami, ponieważ na końcach najczęściej rozpoczyna się proces gnicia. Ostrożnie usuń ziemię. Na koniec posortuj plony według wielkości.
Przygotowanie piwnicy
Najpierw przechowuj warzywa w piwnicy przez tydzień w temperaturze od 10 do 15 stopni. Po tym czasie przenieś marchewki do stałego miejsca przechowywania, gdzie temperatura musi być utrzymywana na poziomie od dwóch do minus dwóch stopni Celsjusza, a wilgotność na poziomie około 95%. Obszar ten powinien mieć również dobrą wentylację, ale nie należy z nią przesadzać, aby zapobiec kiełkowaniu upraw.
Zapomnij o workach i pudełkach! Marchew szybko w nich gnije. Co dziwne, warzywa te najlepiej udają się w emaliowanych doniczkach! Umieść zbiory w doniczce spiczastym końcem skierowanym w dół, połóż serwetki lub ręczniki papierowe na wierzchu i przykryj pokrywkami. W ten sposób marchewki z pewnością przetrwają do wiosny!