Ognisko ptasiej grypy u 20 000 indyków na fermie w okręgu Kretinga
Laboratorium Krajowego Instytutu Oceny Ryzyka Żywności i Weterynarii potwierdziło obecność wirusa ptasiej grypy H5N1 na dużej fermie indyków (ferma V. Baltuonis) w Anužiai i Kalniškių k., Kartena sen., Kretinga r. Ferma liczyła łącznie około 20 tysięcy ptaków.
Według wstępnych danych, w ubiegły piątek, 10 października, właściciele fermy zauważyli wzrost śmiertelności ptaków. Jak poinformowano VMVT w niedzielę 12 października, około 2 000 indyków padło z 5 380 trzymanych w jednym z trzech kurników. Urzędnicy VMVT pilnie pobrali próbki do badań, które dziś potwierdziły, że ptasia grypa pojawiła się na fermie.
Wokół zakażonej fermy ustanowiono strefy ochrony i nadzoru: przemieszczanie żywych ptaków i ich produktów w promieniu 10 km od fermy jest zabronione bez osobnego zezwolenia z okręgu VMVT w Kłajpedzie. Ograniczenia będą obowiązywać przez co najmniej 30 dni po przeprowadzeniu wstępnej dezynfekcji.
Ferma otrzymała nakaz zniszczenia tusz, ściółki i paszy oraz dezynfekcji całego obszaru i kurników. Trwa identyfikowalność produkcji, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby.
W dniu dzisiejszym władze gminy Kretinga podjęły decyzję o ogłoszeniu sytuacji nadzwyczajnej na terenie gminy Kartena w związku z wykryciem ptasiej grypy.
>Oddział Kretinga Departamentu Kłajpedzkiego Narodowego Centrum Zdrowia Publicznego (NPHC) podejmie środki zapobiegawcze w celu identyfikacji osób, które miały kontakt z zakażonymi ptakami, ich wydzielinami lub środowiskiem. Osoby te otrzymają informacje na temat monitorowania stanu zdrowia, objawów i zaleceń. Ryzyko dla społeczeństwa jest obecnie oceniane jako niskie. Jak dotąd na Litwie nie wykryto żadnych przypadków ptasiej grypy u ludzi. Więcej informacji można znaleźć na stronie: Ptasia grypa - Krajowe Centrum Zdrowia Publicznego przy Ministerstwie Zdrowia.
Informacje dla konsumentów: mikroorganizmy są wrażliwe na ciepło, dlatego surowe mięso drobiowe, w tym jaja, należy gotować w temperaturze co najmniej 60°C przez co najmniej 8 minut. Eksperci ds. bezpieczeństwa żywności zalecają, aby zawsze unikać spożywania surowego lub niedogotowanego mięsa lub jaj.
