"Bakterie salmonelli znalezione w produktach Jurbarkų mėsos

VMVT nuotr.

30 września Państwowa Służba Żywności i Weterynarii (SVVT) natychmiast wszczęła dochodzenie po otrzymaniu zgłoszenia z Departamentu Tauragė Narodowego Centrum Zdrowia Publicznego podległego Ministerstwu Zdrowia, że cztery osoby zachorowały na salmonellozę po spożyciu tych samych produktów mięsnych. Siedemnaście osób zostało dziś skierowanych do ośrodka zdrowia, z czego u dwunastu potwierdzono salmonellozę.

Po przesłuchaniu chorych ustalono, że wszyscy spożyli tę samą wędzoną na zimno szynkę wieprzową „Kauno kumpeliai” i wędzony na zimno schab „Polędwicę wieprzową wędzoną na zimno” wyprodukowane przez UAB „Jurbarkų mėsa“. Produkty zostały zakupione w markowym sklepie firmy w Jurbarkas r. sav., Jurbarkų k, Daržų g. 8. VMVT natychmiast przeprowadziło inspekcje w zakładzie produkcyjnym i sklepie oraz pobrało próbki produktów do analizy laboratoryjnej. Wyniki potwierdziły wykrycie bakterii Salmonella w kilku próbkach wędzonego na zimno produktu mięsnego "Kauno kumpeliai".

Podjęto decyzję o zakazie wprowadzania do obrotu ponad 180 kg środków spożywczych znalezionych w zakładzie produkcyjnym w związku z dochodzeniem w sprawie ogniska. Przedsiębiorcy nakazano również wycofanie zakazanych produktów z rynku i wycofanie ich od konsumentów.

HVO ostrzega producenta UAB „Jurbarkų mėsa“, aby nie spożywał obecnie produktów mięsnych wędzonych na zimno i zwrócił do punktów sprzedaży: szynkę wieprzową wędzoną na zimno „Kauno kumpeliai” i schab wieprzowy wędzony na zimno „Polędwicę wieprzową wędzoną na zimno”.

Niebezpieczny produkt można zwrócić do miejsca zakupu wraz z paragonem, a konsumentowi przysługuje zwrot pieniędzy zapłaconych za niebezpieczny produkt.

VMVT

Wideo