Nielegalne przepakowywanie ryb, zaniedbania higieniczne w magazynie UAB Handelshus

Įvykio nuotr. VMVT nuotr.

W odpowiedzi na otrzymane zgłoszenie, Okręgowa Jednostka Nadzoru Państwowej Służby Żywności i Weterynarii w Kłajpedzie (VMVT) przeprowadziła kontrolę w hurtowni żywności UAB „Handelshus“ w miejscowości Kretinga. Firma otrzymała zezwolenia od VMVT tylko na handel hurtowy i przepakowywanie żywności pochodzenia niezwierzęcego, ale inspekcja magazynu wykazała, że firma prowadziła przepakowywanie ryb, na co nie posiadała takiego zezwolenia. Inspektorzy znaleźli przeterminowaną i niemożliwą do zidentyfikowania żywność, nieprawidłowości w etykietowaniu itp.

Inspektorzy skontrolowali pomieszczenia zakładu i stwierdzili następujące nieprawidłowo oznakowane produkty w kartonie w chłodni:  mrożony, glazurowany, patroszony morszczuk argentyński (pozostałość w kartonie 3,15 kg, podczas gdy waga oryginalnego kartonu wynosiła 19 kg.), oryginalne opakowanie jest uszkodzone, a z pudełka usunięto obowiązkową etykietę.  Pracownik wyjaśnił, że etykieta została przymocowana do pudełka przez kupującego, któremu sprzedano część ryb. Mrożone filety z łososia atlantyckiego (łącznie 10,9 kg) znaleziono również w innym nieoznakowanym pudełku, ale pracownik dostarczył rolkę z etykietami, co dowodziło, że firma prowadziła działalność niezarejestrowaną w VMVT w zakresie przepakowywania ryb.  Ryby są sprzedawane w sztukach, usuwane z oryginalnych opakowań producenta, a etykiety naklejane na ryby przez pracowników magazynu firmy.

Według ekspertów VVMT, przepakowywanie ryb w niewłaściwych warunkach zwiększa ryzyko rozwoju bakterii. Jeśli temperatura nie jest odpowiednio kontrolowana, ryby mogą zacząć się psuć, powodując problemy zdrowotne dla konsumentów. Działania te są uważane za obarczone wysokim ryzykiem i wymagają zatwierdzenia weterynaryjnego przez VMVT, które zapewnia, że podmiot spełnia wymagania i posiada odpowiednie warunki do prowadzenia tych działań.

Wśród innych przypadków znaleziono środki spożywcze, których data ważności już minęła, bez możliwości śledzenia, łańcucha dostaw itp. Stwierdzono również, że środki spożywcze nie były prawidłowo przechowywane w magazynie. Słomiane warzywa były umieszczane obok owoców bez żadnego oddzielenia, co skutkowało zapyleniem owoców i pakowanych produktów. Pomiędzy środkami spożywczymi a innymi środkami spożywczymi znajduje się częściowa przegroda, która jest zakurzona i nie chroni przechowywanych środków spożywczych przed zanieczyszczeniem. Zużyte plastikowe pojemniki z resztkami żywności są przechowywane obok środków spożywczych, które nie są myte i mają nieprzyjemny zapach. Owoce i warzywa są przechowywane w pobliżu zlewu w strefie zmywania, a ścierki do czyszczenia podłóg są zawieszone na zlewie. Ryby są przepakowywane w magazynie na zamrażarce bez odpowiednich warunków.

Działania niedozwolone przez MoHFW zostały zakazane. Osoba odpowiedzialna będzie podlegać odpowiedzialności administracyjnej za stwierdzone naruszenia.

VMVT

Wideo