Komisja Spraw Wiejskich za obniżonym podatkiem VAT na ekologiczne owoce, jagody i warzywa
Sejmowa Komisja Spraw Wiejskich proponuje zastosowanie preferencyjnego podatku od wartości dodanej (VAT) w wysokości 5% lub 12% na ekologiczne owoce, jagody i warzywa. Komisja podjęła tę decyzję w środę po rozpatrzeniu poprawek do ustawy o VAT przedłożonych Sejmowi przez rząd.
„Aby zmotywować i zachęcić ten obszar do aktywizacji“, – powiedział przewodniczący komisji, demokrata Kęstutis Mažeika, na posiedzeniu.
.
Komisja zatwierdziła również podwyżkę podatku VAT z 9% do 21% na ogrzewanie miejskie oraz z 9% do 12% na zakwaterowanie, transport pasażerski oraz wydarzenia artystyczne i kulturalne.
Grupa parlamentarzystów rozpoczęła już debatę nad poprawkami w Parlamencie na początku maja, proponując zastosowanie 5% stawki VAT na świeże owoce, warzywa i jagody od 2026 r.
>Plan wdrożenia przepisów rządowego programu przewidywał preferencyjną stawkę VAT w wysokości 9% dla produktów ekologicznych oraz owoców, jagód i warzyw certyfikowanych w ramach krajowego systemu jakości żywności.
