Mięso skażone drobnoustrojami chorobotwórczymi zostało zamówione przez firmę cateringową UAB CNC, świadczącą usługi cateringowe dla przedszkoli
Firma cateringowa UAB „CNC catering“ otrzymała przesyłkę mrożonych udek z kurczaka (bez kości i skóry) importowanych na Litwę, w których mięsie wykryto organizmy chorobotwórcze, w szczególności bakterię Salmonella Enteritidis. Te organizmy chorobotwórcze powodują zapalenie żołądka i jelit, które charakteryzuje się gorączką, biegunką (prawdopodobnie z krwią), nudnościami, wymiotami i bólem brzucha.
Państwowe Biuro Żywności i Weterynarii (FVO) odnotowało zdarzenie 7 listopada.
Produkty zostały przywiezione do kraju z Polski przez hurtownika UAB "Vestey Foods Baltic" w Poniewieżu, a mrożone mięso ud kurczaka trafiło do magazynu UAB "Handelshus".
.
Rima Vinčaitė, dyrektor UAB „CNC catering“, powiedziała Agrobitei“, że firma kupuje produkty spożywcze i surowce tylko od wiarygodnych dostawców zarejestrowanych i działających na Litwie.
„Podpisując umowy z dostawcami, stale monitorujemy ich wydajność i jakość dostarczanych przez nich produktów. Jeśli stwierdzimy, że produkty dostawcy nie spełniają wymaganych wymogów jakości lub bezpieczeństwa, natychmiast podejmujemy surowe działania" - wyjaśniła R. Vinčaitė. Niebezpieczne produkty, o których wspomniałeś, zostały natychmiast zawieszone. W trybie pilnym skontaktowano się z dostawcą i ostrzeżono go o odpowiedzialności za naruszenie umowy. Podjęto wszelkie środki bezpieczeństwa, a na rynek dostarczana jest wyłącznie bezpieczna i zdrowa żywność. Zapewniamy, że wszystkie niezbędne środki zapobiegawcze zostaną wdrożone, aby uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości.
Głównym źródłem zakażenia Salmonellą są domowe i dzikie zwierzęta oraz ptaki. Salmonella przedostaje się do środowiska wraz z odchodami tych zwierząt. Źródłem zakażenia salmonellozą mogą być również ludzie.