Hiszpania znosi VAT na oliwę z oliwek, aby złagodzić podwyżki cen

Asociatyvi nuotr. Canva nuotr.

Lewicowy rząd Hiszpanii powiedział w piątek, że zniesie podatek od wartości dodanej (VAT) na oliwę z oliwek, kluczowy produkt w kuchni hiszpańskiej, którego cena wzrosła z powodu suchych, poważnie zmniejszonych zbiorów oliwek.

Socjalistyczny rząd premiera Pedro Sancheza od lipca „na stałe“ doda oliwę z oliwek do listy „podstawowych towarów“, które są zwolnione z podatku, zgodnie z oświadczeniem Ministerstwa Budżetu.

To „wspaniała wiadomość dla wszystkich Hiszpanów“, powiedziała rzeczniczka rządu Pilar Alegria w wywiadzie dla prywatnej stacji telewizyjnej „Antena 3“.

Środek, który zostanie zatwierdzony na posiedzeniu rządu zaplanowanym na wtorek, „zmniejszy obciążenie wydatkami Hiszpanii“, a także „wesprze sektor oliwek i zwiększy konsumpcję produktu, który jest ważny dla naszego kraju“, dodała.

Supermarkety poinformowały, że wzrost cen oliwy z oliwek doprowadził do wzrostu liczby kradzieży, a niektórzy sprzedawcy detaliczni zaczęli oznaczać butelki oliwy z oliwek etykietami zabezpieczającymi, które są zwykle umieszczane na droższych produktach, takich jak napoje alkoholowe. Z drugiej strony, wzrosła sprzedaż tańszych alternatyw, takich jak olej słonecznikowy.

W Hiszpanii podstawowe produkty spożywcze, takie jak chleb, owoce i warzywa, są zwykle objęte obniżoną stawką VAT w wysokości 4%, ale w czasach wysokiej inflacji, jak ma to miejsce obecnie, stawka ta została obniżona do zera.

Od 2023 r. rząd obniżył podatek VAT na oliwę z oliwek z 10% do 5% w celu ograniczenia wzrostu cen, ale to nie wystarczyło.

Według Międzynarodowej Rady Oliwy z Oliwek, Hiszpania, która odpowiada za prawie połowę światowej produkcji oliwy z oliwek, jest największym na świecie konsumentem oliwy z oliwek, wraz z Grecją, a każdy z jej mieszkańców zużywa prawie 14 litrów rocznie.

W ubiegłym miesiącu oliwa z oliwek w Hiszpanii była o 63% droższa niż rok temu i trzykrotnie droższa niż będzie na początku 2021 roku.

Gwałtowny wzrost cen wynika z załamania produkcji oliwy w kraju w ciągu ostatnich dwóch sezonów, z powodu ekstremalnych fal upałów i braku opadów, zwłaszcza w południowym regionie Andaluzji, który jest głównym regionem uprawy oliwek.

Produkcja oliwy z oliwek w Hiszpanii spadła z 1,48 miliona ton w sezonie 2021-2022 do 660 000 ton w ostatnim sezonie, a Ministerstwo Rolnictwa prognozuje, że produkcja w tym sezonie nie przekroczy 850 000 ton.

Wideo