Łotwa tymczasowo obniży VAT na niektóre produkty spożywcze
Parlament Łotwy (Saeima) przyjął poprawki do ustawy o podatku od wartości dodanej (VAT), które obniżą stawkę VAT na niektóre produkty spożywcze o 12% na okres jednego roku od połowy 2026 r.
.
Poprawki zostały przyjęte w celu złagodzenia wpływu rosnących cen żywności na dobrobyt publiczny. Podatek VAT w wysokości 12% będzie miał zastosowanie od przyszłego roku do pieczywa żytniego, pszennego, bezglutenowego i mieszanego, a także do szerokiej gamy innych wypieków. Wyjątkiem będą babeczki, ciasta, rogaliki i inne wypieki, a także kruche ciasto, bułka tarta, tosty i paluszki chlebowe.
Ponadto, stawka VAT zostanie obniżona dla świeżego, sterylizowanego lub pasteryzowanego mleka krowiego, owczego i koziego, ale nie zostanie obniżona dla mleka poddanego obróbce w wysokich temperaturach lub skondensowanego.
Obniżona stawka VAT będzie miała również zastosowanie do świeżego i schłodzonego mięsa drobiowego, a także świeżych jaj drobiowych, ale nie będzie miała zastosowania do mrożonego mięsa drobiowego.
Ponadto, przyjęte zmiany przewidują, że od stycznia 2026 r. 5% stawka VAT będzie miała zastosowanie do drukowanych i elektronicznych książek i czasopism, w tym czasopism internetowych, jeśli są one publikowane w języku łotewskim, łotgalskim lub inflanckim, a także w innych językach urzędowych Unii Europejskiej i państw członkowskich OECD.
Ustawa znajduje się w pakiecie projektów ustaw towarzyszących budżetowi na 2026 r.