Dietetyk ujawnia - niektórzy ludzie mogą jeść nawet winogrona z pestkami

Vynuogių salotos

Jagody – jedne z najsłodszych owoców jagodowych, więc często błędnie uważa się, że nie mają żadnej wartości. Jednak wraz z rozpoczęciem jesiennego sezonu winogronowego, dr Edita Gavelien, konsultant ds. zdrowego odżywiania i dietetyk, rozwiewa ten mit, mówiąc, że winogrona mają właściwości przeciwutleniające, są doskonałym źródłem witamin, a niektórzy ludzie mogą nawet jeść je na skórkach, co może pomóc w poprawie pracy jelit.

Winogrona są bogate w przeciwutleniacze

Według dr Edity Gavelienė, konsultantki ds. zdrowego odżywiania w Rimi, winogrona są bogate w witaminy i różne przeciwutleniacze. Ich zawartość zależy od odmiany winogron, warunków przechowywania i zbioru winogron oraz czynników środowiskowych.

„Winogrona są identyfikowane jako owoce jagodowe z wieloma witaminami, które są niezbędne dla ludzkiego organizmu. Są bogate w witaminy z grupy B, tiaminę, ryboflawinę, witaminy C i K oraz witaminę E. Są również bogate w minerały, takie jak miedź, potas i mangan. Ale jedną z największych zalet winogron są zawarte w nich przeciwutleniacze. W zależności od rodzaju winogron, zawartość niektórych przeciwutleniaczy może się różnić. Na przykład skórki czerwonych winogron zawierają bardzo aktywny przeciwutleniacz – resweratrol, który ma właściwości przeciwzapalne i zdrowe dla serca. Uważa się, że przeciwutleniacze zawarte w winogronach zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera i mają właściwości przeciwnowotworowe" - mówi dr E. Gavelienė.

Według dietetyka, winogrona mogą być częścią diety ze względu na ich właściwości przeciwutleniające: „Dzieci i dorośli powinni zróżnicować ilość owoców i jagód, które jedzą codziennie. Całkowite dzienne spożycie owoców i jagód wynosi 200– 300 gramów, a winogrona mogą być tego częścią.

Nawet pestki mogą być spożywane

Dietetyk mówi, że winogrona są słodszymi owocami jagodowymi, więc w opinii publicznej często panuje mit, że są one bogate tylko w węglowodany, których najlepiej unikać.

„Podczas gdy winogrona są rzeczywiście jednym z owoców jagodowych, które są bogate w szybko wchłaniające się węglowodany, korzyści przeważają nad tym. Z drugiej strony, naturalny węglowodan winogron - fruktoza - jest doskonałym źródłem energii. Niedojrzałe winogrona nie mają wysokiego indeksu glikemicznego, więc nawet diabetycy mogą od czasu do czasu cieszyć się garścią winogron. Zasada ta nie dotyczy jednak soku winogronowego, który ma wysoki indeks glikemiczny", przypomina dr E. Gavelienė.

Pestki winogron są często wykorzystywane do produkcji różnych ekstraktów do zabiegów kosmetycznych, a nasiona – są używane do tłoczenia oleju.  Według dr E. Gavelienė, niektórzy ludzie mogą jeść pestki winogron: „Chociaż pestki winogron są klasyfikowane jako niestrawna część jagody, mogą być korzystne, gdy są wprowadzane do jelita – mogą pomóc poprawić aktywność jelit i poprawić aktywność motoryczną. Jednak osoby cierpiące na ostre wzdęcia powinny być bardziej ostrożne w spożywaniu winogron z pestkami, ponieważ ich obecność w jelicie może tylko pogorszyć sytuację. Ponadto winogrona z pestkami nie są zalecane dla osób z chorobami jelit, takimi jak uchyłkowatość.

RECEPT

Sałatka winogronowa z kaczką, kiełkami pszenicy i liśćmi cykorii

Do przygotowania dania potrzebne będą: 

300 g winogron bezpestkowych;

1 kawałek cykorii;

75 g szpinaku;

150 g kiełków pszenicy;

15 g masła;

1 łyżka. oliwy z oliwek;

1 kawałek piersi z kaczki;

15 g prażonych orzechów laskowych;

Na sos:

1 łyżka octu balsamicznego

4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. 

Proces produkcji: 

>

W misce dodaj oddzielone liście cykorii, szpinak, kiełki pszenicy, winogrona, orzechy (jeśli nie są prażone, usmaż je wcześniej). Rozgrzać masło i olej na patelni. Ułożyć pierś kaczki skórą do dołu i smażyć, aż ładnie się zrumieni. Odwrócić i smażyć przez kolejne 2 minuty. Rozgrzej piekarnik do 190°C i piecz pierś kaczki przez 5-7 minut. Upieczoną pierś pokroić w plastry. Przygotować sos: dodać ocet balsamiczny i oliwę z oliwek do miski i wymieszać. Ułóż sałatę i kaczkę na talerzu i polej je dressingiem.

Wesołych Świąt Wielkanocnych!

Wideo