Jak przyspieszyć dojrzewanie późnych pomidorów w domu?

Asociatyvi nuotr.

Późne odmiany pomidorów można zbierać do końca września. W zależności od klimatu i warunków pogodowych nawet 60% pomidorów może być niedojrzałych. Pomidory te są wysyłane do dojrzewania na parapecie w domu. Jak prawidłowo i szybko dojrzewać pomidory, aby uzyskać jak najbardziej dojrzałe owoce?

Jeśli pogoda jest chłodna i deszczowa we wrześniu, lepiej nie czekać, aż pomidory dojrzeją na krzaku, ponieważ mogą one zostać uszkodzone przez phytophthora (zaraza pomidora), jeśli wilgotność jest wysoka. Aby zachować zbiory, lepiej jest zbierać i dojrzewać zielone pomidory. Ważne jest jednak, aby dokładnie wiedzieć, kiedy zbierać niedojrzałe zielone pomidory. Jeśli owoce są nadal zielone lub białawe z kremowym odcieniem, ale osiągnęły rozmiar odmiany, a nasiona są w pełni rozwinięte po przecięciu, pomidory te można dojrzewać na parapecie. Małe i słabo rozwinięte owoce należy pozostawić na krzaku, ponieważ nie dojrzeją same w domu.

Chore pomidory nie mogą być zbierane do dojrzewania, niezależnie od stopnia dojrzałości. Należy je zniszczyć, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby na zdrowe owoce.

Wszystkie zielone pomidory rosnące na polu należy zbierać z krzaków, zanim temperatura powietrza spadnie poniżej 5°C w nocy.

Wszystkie pomidory uprawiane w szklarniach należy zbierać z krzaków, gdy są lekko niedojrzałe (jasnobrązowe). Dokładny czas zbioru pomidorów szklarniowych w celu ich dojrzewania zależy od czasu sadzenia i odmiany. Z reguły pierwsze zbiory pomidorów szklarniowych mają miejsce na początku czerwca, podczas gdy późne odmiany są zbierane z krzaka pod koniec września. Należy jednak wziąć pod uwagę warunki pogodowe.

Szklarnie są zwykle używane do lepkich i wrażliwych pomidorów, które boją się mrozu. Dlatego też, gdy tylko temperatura gleby w szklarni spadnie poniżej 9°C, pomidory te dojrzewają w domu.

Jak prawidłowo zbierać pomidory do dojrzewania

Pomidory należy zrywać z krzaka co 3-5 dni. Ważne jest, aby nie dopuścić do przejrzenia owoców, ponieważ nie będą one mogły być przechowywane przez długi czas (są spożywane natychmiast) i pogorszą smak pomidorów.

Pomidory zbiera się przy suchej pogodzie, niezależnie od stopnia dojrzałości. Najlepiej robić to rano, zanim nagrzeją się na słońcu. Używając ostrych nożyczek, owoce są ostrożnie odcinane wraz z szypułką. Jednocześnie bardzo ważne jest, aby nie uszkodzić skórki: nawet niewielka rana skróci okres przydatności do spożycia owoców i może prowadzić do gnicia i pleśni.

Pomidory są następnie sortowane według stopnia dojrzałości, a owoce z uszkodzeniami mechanicznymi i oznakami choroby są odrzucane. Aby zapobiec rozwojowi phytophthora, zebrane pomidory należy zanurzyć w gorącej wodzie (60° C) na 1-2 minuty, a następnie delikatnie wytrzeć do sucha. Gorąca woda zabije zarodniki grzybów na powierzchni owocu.

Zdrowe pomidory o średniej lub dużej wielkości są dokładnie oczyszczane z piasku lub brudu i umieszczane w celu dojrzewania.

Domowe metody dojrzewania pomidorów

Pierwsza metoda to metoda tradycyjna - w dobrze wentylowanym i wystarczająco wilgotnym pomieszczeniu o temperaturze 20-25°C. Pomidory układa się na półkach, w koszach lub skrzynkach w kilku warstwach (o grubości nie większej niż 20 cm) i sprawdza co 3 do 5 dni: dojrzałe owoce są wyjmowane, a uszkodzone niszczone.

Warunki dojrzewania pomidorów mogą być zmieniane według uznania hodowcy. Aby przyspieszyć ten proces, należy zwiększyć temperaturę w pomieszczeniu do 28°C, zapewnić jasne oświetlenie i umieścić kilka czerwonych (w pełni dojrzałych) pomidorów, czerwonych jabłek lub bananów pomiędzy zielonymi i białymi owocami. Chodzi o to, że gaz etylenowy emitowany przez te produkty przyczynia się do szybszego dojrzewania pomidorów.

Innym sposobem jest dojrzewanie pomidorów warstwami. Niedojrzałe owoce umieszcza się w dowolnym pojemniku w 2 lub 3 warstwach (każda warstwa pokryta papierem lub suchymi trocinami) i luźno przykrywa pokrywką, aby umożliwić dostęp powietrza do owoców (można też przykryć owoce tkaniną). Obrane pomidory przechowuje się w temperaturze 12-15°C i wilgotności 80-85%. Dojrzewanie trwa zwykle od 30 do 40 dni, ale w razie potrzeby można je przyspieszyć w tradycyjny sposób opisany powyżej.

Trzeci sposób – dojrzewanie z pęczkami. Pomidory wykopuje się z grządki razem z korzeniami, krzakiem i łodygą. Korzenie otrząsa się z ziemi, a następnie wiesza korzeniami do góry w suchym, dobrze wentylowanym i ciepłym pomieszczeniu. W tym przypadku krzewy nie powinny dotykać się podczas wieszania, aby zapewnić dobrą wentylację między nimi. Składniki odżywcze docierają do owoców z korzeni i liści, co często skutkuje większymi i dojrzalszymi pomidorami.

Wideo