Uprawa pomidorów koktajlowych w domu

Asociatyvi nuotr.

Pomidory drzewiaste różnią się od zwykłych pomidorów tym, że mają mniejsze owoce i czasami mają słodszy lub przyjemniej kwaśny smak. Nieco większe niż czereśnie, pomidory koktajlowe stanowią smaczny dodatek do różnych potraw, zwłaszcza sałatek.

Pomidory koktajlowe mogą być uprawiane nie tylko latem w szklarni lub w otwartym terenie, ale także w zimnych porach roku w domu, w pokoju, na ogrzewanym balkonie lub na parapecie. W przypadku uprawy w pomieszczeniu pomidory koktajlowe można zbierać po 3 miesiącach.

Odmiany pomidorów koktajlowych do uprawy w pomieszczeniach

Specjalne odmiany pomidorów koktajlowych do uprawy w pomieszczeniach zostały opracowane do uprawy w pomieszczeniach. Różnią się one kształtem, kolorem i smakiem, ale ich wspólną cechą jest waga owoców do 25 g.

.

Ogólne cechy pomidorów cherry do uprawy w pomieszczeniach to: szybki wzrost, niski wzrost (maksymalnie 0,5 m), wyższe plony i dojrzewanie owoców nie później niż 3 miesiące po wykiełkowaniu.

W pomieszczeniu najlepiej wysiewać odmiany nisko rosnące, aby zapewnić im wystarczającą siłę wzrostu i minimalne wsparcie. Wybierz kompaktowe, wcześnie dojrzewające odmiany. Następujące odmiany dobrze sprawdzają się w uprawie w pomieszczeniach:

• Minibel,

• Bonsai,

• Vilma,

• Cherry Liza F1,

• Venus,

• Siam,

• Pygmy.

Przygotowanie gleby pod pomidory koktajlowe

Możesz przygotować własne podłoże lub użyć komercyjnego podłoża warzywnego. W przypadku podłoża domowej roboty lepiej jest wziąć zwykłą ziemię ogrodową z miejsca, w którym nigdy nie uprawiano warzyw z rodziny ziemniaczanych (pomidorów, ziemniaków, papryki, bakłażanów, papryki, papryki, tytoniu), wymieszać ją w równych częściach z glebą próchniczną i piaskiem rzecznym oraz uzupełnić mieszankę popiołem drzewnym (ok. 100 g na 1 kg) i bardzo drobno posiekanymi skorupkami jaj (10-15 g na 1 kg).

Wiosenne rośliny pomidora najlepiej uprawiać w prostych skrzynkach o bokach o wysokości około 7 cm. Na dnie można położyć grubą plastikową folię (aby zapobiec rozsypywaniu się gleby i kapaniu wody), a przygotowaną glebę można wylać na nią (około 5 cm) i lekko zagęścić. Odpowiednie są również doniczki na sadzonki lub plastikowe kubki o pojemności około 150 ml.

Przygotowanie nasion pomidorów koktajlowych do siewu

Gdy gleba jest gotowa, można rozpocząć przygotowywanie nasion. Wyjmij je z opakowania i dokładnie obejrzyj: te, które wyglądają na małe, należy zdrapać. Wybierz duże, dobrze rozwinięte, dobrze ukształtowane i pełnowymiarowe nasiona do siewu.

.

Zaleca się dezynfekcję nasion przed siewem, nawet jeśli zostały one zebrane samodzielnie. W tym celu należy rozpuścić nadmanganian potasu w wodzie (pół łyżeczki na 1 litr), umieścić nasiona w woreczku z gazy i moczyć je w roztworze przez około 15 do 20 minut.

Do dezynfekcji można również użyć markowego roztworu fungicydu. Następnie należy je wyjąć, spłukać ciepłą bieżącą wodą, zawinąć w wilgotną szmatkę i pozostawić na 1 dzień do spęcznienia. Jeśli pozostawisz nasiona na 3 do 2 dni, wykiełkują i można je następnie wysiać na sadzonki.

Siew nasion pomidorów koktajlowych w domu

Utwórz bruzdę o głębokości około 1 cm w glebie lub podłożu. Wysiej nasiona na głębokość 0,5-1 cm, rozmieszczając je w odległości około 1,5 cm od siebie i utrzymując rzędy w odległości 5 cm od siebie. Po wysianiu zwilżyć glebę za pomocą spryskiwacza, przykryć pojemniki z nasionami folią spożywczą i przenieść je do słabo oświetlonego, ale bardzo ciepłego miejsca, aż do momentu pojawienia się sadzonek.

Aby zapewnić, że wszystkie sadzonki wykiełkują w tym samym czasie i pojawią się tak szybko, jak to możliwe, zaleca się umieszczenie skrzynek w najcieplejszej części pomieszczenia.

Pomidory skrzydlate najlepiej rosną w oknie wychodzącym na południowy wschód lub południowy zachód. Gdy tylko pojawią się pierwsze sadzonki, należy usunąć folię i odsunąć skrzynki od grzejników.

Temperatura w pomieszczeniu powinna wynosić 18-23°C. Jeśli jest zbyt gorąco, pomidory zakwitną, ale będzie mało sadzonek. Zimą powietrze w pomieszczeniu ma tendencję do wysychania, dlatego rośliny należy od czasu do czasu spryskiwać wodą i wietrzyć pomieszczenie.

Pielęgnacja pomidorów koktajlowych w domu

Właściwa pielęgnacja jest bardzo ważna podczas uprawy pomidorów koktajlowych w pomieszczeniach. W końcu zimą rośliny nie otrzymują wystarczającej ilości naturalnego światła, a powietrze w ogrzewanym pomieszczeniu może być zbyt suche i gorące. Dlatego pomidory koktajlowe na parapecie zimą wymagają dodatkowego światła, podlewania, terminowego podlewania i nawożenia materią organiczną.

Silnie wietrz pomieszczenie częściej. Pomidory koktajlowe lubią świeże powietrze, ale nie dopuszczają do przeciągów.

Dodatkowe oświetlenie dla pomidorów koktajlowych

Uważa się, że pomidory koktajlowe potrzebują 12-14 godzin światła do wzrostu.

Po wykiełkowaniu w zimie, sadzonki naprawdę potrzebują dodatkowego światła do pełnego i równomiernego rozwoju. W tym celu można stosować zarówno drogie lampy "fito", jak i tańsze lampy fluorescencyjne.

Jeśli pogoda jest pochmurna, można włączyć konwencjonalne urządzenie światła dziennego. Sprawdzenie, czy potrzebne jest dodatkowe oświetlenie jest łatwe. Włącz światło i jeśli widzisz różnicę między światłem naturalnym i sztucznym, sadzonki potrzebują dodatkowego oświetlenia.

Zaleca się zapewnienie 1 godziny dodatkowego oświetlenia rano i wieczorem. Raz dziennie odwróć skrzynki w drugą stronę do światła - pomoże to sadzonkom rozwijać się równomiernie.

Zbieranie pomidorów koktajlowych

Rozsadzanie jest konieczne, aby sadzonki pomidorów cherry rosły silne i zdrowe, z mocnymi korzeniami. Sadzonki należy przesadzać do pojedynczych doniczek lub kubków, gdy mają 2-3 liście. Doniczki do późniejszej produkcji sadzonek muszą mieć pojemność co najmniej 0,2 litra.

Podlewanie pomidorów koktajlowych

Podlewanie około 2 razy w tygodniu ciepłą wodą jest wystarczające. Zaleca się nawadnianie gleby tylko wtedy, gdy jest sucha.

Staraj się nie przelewać pomidorów koktajlowych, aby zapobiec gniciu korzeni. Od czasu do czasu spryskaj pomidory, aby zwiększyć ich wilgotność. Dobrym pomysłem jest użycie wody roztopowej ogrzanej do temperatury pokojowej.

Glebę należy spulchnić 1-2 dni po każdym podlewaniu. Należy to zrobić ostrożnie, aby nie uszkodzić korzeni znajdujących się blisko powierzchni.

Nawożenie pomidorów odmiany Heirloom

Około 1 tygodnia po wykiełkowaniu sadzonki można nawozić. Do nawożenia pomidorów koktajlowych najlepiej używać naturalnego nawozu organicznego, takiego jak obornik kurzy lub bydlęcy.

Jeśli te naturalne substancje nie są łatwo dostępne, wówczas prawie jedyną opcją są złożone nawozy mineralne. Stosuje się je do pomidorów koktajlowych co 1,5-2 tygodnie, rozcieńczając roztwory zgodnie z instrukcją.

Nawozy organiczne można przygotować samodzielnie: np. rozpuścić 80 g obornika kurzego w wiadrze z wodą i 250 g obornika bydlęcego w wiadrze z wodą. Pozostawić na 2 dni.

Następnie dobrze wymieszać i podlać glebę pod pomidory. Na skrzynkę sadzonek potrzeba około 0,5 litra tego roztworu. W przypadku pomidorów koktajlowych można to stosować co 12-13 dni.

Zbiór

Jeśli krzak pomidora urósł wysoko i jest niestabilny, należy przywiązać go do podpory. Dojrzałe rośliny można przywiązać do podpory za pomocą pętli, ale bez jej zamykania. Jako podpory można użyć patyka o długości 20 cm.

Po zbiorach z krzaków należy zrywać tylko w pełni dojrzałe pomidory koktajlowe, ponieważ niedojrzałe owoce uprawiane w domu są niesmaczne i prawie bezwonne. Nie należy jednak opóźniać zbiorów, ponieważ dojrzałe pomidory spowolnią dojrzewanie pozostałych. Owoce powinny być zbierane pojedynczo, a nie w pęczkach.

Wideo