Ceny żywności na rynku międzynarodowym niemal nie zmieniły się w marcu

Asociatyvi nuotr. Canva nuotr.

Indeks cen żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), który odzwierciedla zmiany cen na rynku światowym dla pięciu grup: zbóż, mięsa, produktów mlecznych, tłuszczów roślinnych i cukru, wzrósł o 0,2% w marcu w porównaniu z poprzednim miesiącem, podała organizacja.

Żywność na rynku międzynarodowym zyskała na wartości średnio o 6,9% w ciągu roku (w ostatnim miesiącu w porównaniu do marca ubiegłego roku), ale spadła o 20,7% w porównaniu do marca 2022 r., kiedy to ceny były rekordowo wysokie po inwazji Rosji na światową potęgę rolniczą, Ukrainę.

Ceny zbóż spadły średnio o 2,6 procent miesięcznie i 1,1 procent rocznie.

Tłuszcz grochowy wzrósł o 3,7 procent miesięcznie i 23,9 procent rocznie.

Produkty mięsne były średnio o 0,9 procent droższe w marcu niż w lutym, przy czym wieprzowina i wołowina były droższe w ciągu miesiąca, a ceny drobiu prawie się nie zmieniły. W ciągu roku ceny produktów mięsnych wzrosły średnio o 2,7 procent.

Ceny produktów mleczarskich były prawie niezmienione w ciągu miesiąca i wzrosły o 19,9 procent w ciągu roku, podczas gdy cukier spadł o 1,4 procent w ciągu miesiąca i 12,3 procent w ciągu roku.

Indeks cen żywności FAO odzwierciedla zmiany cen na rynku międzynarodowym, ale tylko częściowo wpływają one na ceny w sklepach i mogą być odczuwalne dopiero po pewnym czasie.

Wideo