Ceny żywności na rynku międzynarodowym nieznacznie wzrosły w czerwcu
Indeks cen żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), który odzwierciedla zmiany cen na rynku światowym dla pięciu grup zbóż, mięsa, produktów mlecznych, tłuszczów roślinnych i cukru, wzrósł o 0,5% w czerwcu w porównaniu do maja, poinformowała organizacja w piątek.
Wynik ten był spowodowany wyższymi cenami mięsa i produktów mlecznych oraz tłuszczów roślinnych.
W ciągu roku (w ubiegłym miesiącu, w porównaniu do czerwca ubiegłego roku) żywność na rynku międzynarodowym podrożała średnio o 5,8 procent, ale spadła o 20,1 procent od marca 2022 roku, kiedy to osiągnęła najwyższy poziom w historii, po rozpoczęciu inwazji Rosji na światową potęgę rolniczą, Ukrainę.
Ceny zbóż spadły w ubiegłym miesiącu średnio o 1,5 procent w porównaniu z poprzednim miesiącem i były o 6,8 procent niższe niż rok wcześniej.
Tłuszcz z fasoli wzrósł o 2,3% w ciągu miesiąca i 18,2% w ciągu roku.
Produkty mięsne były średnio o 2,1% droższe w czerwcu niż w maju, przy czym wszystkie rodzaje mięsa – wołowina, baranina, wieprzowina, drób były droższe w ciągu miesiąca. W ciągu roku ceny wzrosły średnio o 6,7%.
Produkty mleczne podrożały średnio o 0,5 procent miesięcznie i 20,7 procent rocznie. Ceny masła wzrosły najbardziej, średnio o 2,8 procent w ciągu miesiąca.
Ceny cukru spadły o 5,2 procent w ciągu miesiąca, osiągając najniższy poziom od kwietnia 2021 roku.
Indeks cen żywności FAO odzwierciedla zmiany cen na rynku międzynarodowym, ale tylko częściowo wpływają one na ceny w sklepach i mogą być odczuwalne dopiero po pewnym czasie.
