FAO: Międzynarodowe ceny żywności pozostały stabilne w lipcu
Indeks cen żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), który odzwierciedla globalne wyniki cenowe pięciu grup zbóż, mięsa, produktów mlecznych, tłuszczów roślinnych i cukru, pozostał prawie niezmieniony drugi miesiąc z rzędu.
Raport organizacji, opublikowany w piątek, zauważył, że wzrosty cen olejów roślinnych, produktów mięsnych i cukru w ubiegłym miesiącu zostały zrównoważone przez dalszy spadek cen zbóż.
Żywność na rynku międzynarodowym w lipcu była średnio o 3,1 procent tańsza niż w tym samym miesiącu poprzedniego roku, podała FAO.
Zboża spadły średnio o 3,8 procent w ciągu miesiąca, ponieważ globalne ceny eksportowe wszystkich głównych zbóż spadły drugi miesiąc z rzędu.
Z kolei wskaźnik cen oleju roślinnego wzrósł w lipcu o 2,4%, osiągając najwyższy poziom od półtora roku.
Indeks cen mięsa wzrósł o 1,2% z powodu silnego popytu importowego na mięso baranie, wołowe i drobiowe, chociaż ceny wieprzowiny nieznacznie spadły z powodu nadpodaży w Europie Zachodniej.
Cukier na rynku międzynarodowym wzrósł o stosunkowo skromne 0,7% w lipcu.
Indeks cen produktów mlecznych pozostał stabilny, a spadek cen mleka w proszku zrównoważył wzrost cen masła i sera.