Międzynarodowe ceny żywności wzrosły we wrześniu w najszybszym tempie od półtora roku

Asociatyvi nuotr.

Indeks cen żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), który odzwierciedla zmiany cen w pięciu grupach zbóż, mięsa, produktów mlecznych, tłuszczów roślinnych i cukru na rynku światowym, wzrósł o 3 procent we wrześniu, po okresie stabilizacji w miesiącach letnich, poinformowała organizacja w piątek.

Skok w ubiegłym miesiącu był najsilniejszy od marca 2022 r., osiągając najwyższą wartość od lipca ubiegłego roku - 124,4 punktu.

Same ceny cukru wzrosły o 10,4 procent w ciągu miesiąca, wśród obaw na rynkach o perspektywy znacznego pogorszenia podaży od głównych dostawców, takich jak Brazylia i Indie.

Ponadto, rosnące ceny oleju słonecznikowego, rzepakowego, sojowego i palmowego sprawiły, że wskaźnik cen tłuszczów roślinnych wzrósł o 4,6% w skali miesiąca do najwyższego poziomu od grudnia 2022 roku.

We wrześniu międzynarodowe ceny nabiału wzrosły o 3,8%.

Zboża zyskały na wartości o 3 procent, głównie z powodu pszenicy, głównie z powodu obaw o niekorzystne warunki pogodowe wśród niektórych głównych eksporterów.

Produkty mięsne zyskały na wartości najmniej w ciągu miesiąca o 0,4%, a było to spowodowane wyłącznie mięsem drobiowym.

Wideo