Sprzedaż mięsa niedźwiedzia brunatnego dozwolona na Słowacji
Dzięki poparciu populistycznego rządu, wkrótce na Słowacji będzie można kupić mięso niedźwiedzi brunatnych, które są chronione w Unii Europejskiej (UE), donosi BBC.
W zeszłym miesiącu gabinet ministrów zatwierdził plan odstrzału około jednej czwartej z 1300 niedźwiedzi brunatnych w kraju. Decyzja została podjęta w odpowiedzi na niedawne śmiertelne spotkania ludzi z tymi bestiami.
Decyzja została skrytykowana przez obrońców przyrody i polityków opozycji. W Unii Europejskiej niedźwiedzie brunatne są uważane za gatunek zagrożony wyginięciem. Jednak słowacki rząd realizuje swój plan i ogłosił w tym tygodniu, że mięso zastrzelonych niedźwiedzi będzie sprzedawane publicznie, aby uniknąć marnotrawstwa. Od przyszłego tygodnia organizacje podlegające Ministerstwu Środowiska będą mogły oferować mięso na sprzedaż, o ile przestrzegane będą wszystkie warunki prawne i higieniczne. Minister stanu Filip Kuffa powiedział, że do tej pory skłusowane zwierzęta były utylizowane w zakładach utylizacji zwłok, ale było to marnotrawstwo, ponieważ „mięso niedźwiedzia jest jadalne“.
Niedźwiedzie stały się problemem politycznym na Słowacji, wraz ze wzrostem liczby spotkań niedźwiedzi z ludźmi, z których niektóre doprowadziły do śmierci ludzi. Słowacja zajmuje drugie miejsce w Europie po Rumunii pod względem liczby ataków, z szacowaną liczbą 13 000 niedźwiedzi brunatnych.
Kraj zgłosił 54 ataki niedźwiedzi w latach 2000–2020. Średnia liczba ataków rocznie również wzrosła do 10. W kwietniu mężczyzna został śmiertelnie ranny podczas spaceru w lesie w środkowej Słowacji. Wkrótce potem premier Robert Fico powiedział: "Nie możemy żyć w kraju, w którym ludzie boją się chodzić do lasu". Powiedział, że rząd podjął decyzję o zastrzeleniu do 350 niedźwiedzi brunatnych, co odpowiada populacji tych zwierząt w Hiszpanii.
Rząd twierdzi, że nadmiar niedźwiedzi doprowadził do ataków. Jednak grupy ekologiczne i krytycy twierdzą, że należy skupić się na zapobieganiu. Niedźwiedzie brunatne są ściśle chronione na mocy dyrektyw UE i mogą być usuwane tylko w wyjątkowych okolicznościach, takich jak zagrożenie bezpieczeństwa publicznego, gdy nie ma innych alternatyw.
Mięso niedźwiedzia brunatnego nie jest powszechnym pożywieniem w Europie i jest uważane za przysmak tylko w niektórych regionach, takich jak część Europy Wschodniej i kraje skandynawskie. W większości krajów UE surowe przepisy łowieckie i status gatunku chronionego oznaczają, że mięso niedźwiedzia jest rzadko dostępne, nie jest podawane w restauracjach i nie jest sprzedawane w sklepach. 
W miejscach, gdzie mięso niedźwiedzi jest spożywane, urzędnicy służby zdrowia ostrzegają przed niebezpieczeństwem związanym z włośniami, pasożytami, które mogą powodować poważne choroby u ludzi. Aby zniszczyć te pasożyty, wewnętrzna temperatura gotowania musi wynosić co najmniej 70 stopni Celsjusza. Zamrażanie, wędzenie lub suszenie mięsa nie czyni go bezpiecznym.
