FAO: Spadek cen żywności na rynku międzynarodowym w maju
Indeks cen żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), który odzwierciedla zmiany cen na rynku światowym dla pięciu grup zbóż, mięsa, produktów mlecznych, tłuszczów roślinnych i cukru, spadł o 0,8% w maju w porównaniu do kwietnia, poinformowała organizacja w piątek.
Wynik ten był spowodowany tańszymi zbożami, tłuszczami roślinnymi i cukrem.
W ciągu roku (w ubiegłym miesiącu, w porównaniu do maja ubiegłego roku) żywność podrożała średnio o 6 procent na rynku międzynarodowym, ale spadła o 20,3 procent od marca 2022 roku, kiedy to była na rekordowo wysokim poziomie, po rozpoczęciu inwazji Rosji na światową potęgę rolniczą, Ukrainę.
Ceny zbóż spadły w ubiegłym miesiącu średnio o 1,8 procent w porównaniu z poprzednim miesiącem i były o 8,2 procent niższe niż rok wcześniej.
Tłuszcze spożywcze spadły o 3,7% w ciągu miesiąca, ale wzrosły o 19,1% w ciągu roku.
Produkty mięsne były średnio o 1,3% droższe w maju niż w kwietniu, przy czym wołowina, baranina i wieprzowina były drogie w ciągu miesiąca, a mięso drobiowe tanie. W ciągu roku ceny wzrosły średnio o 6,8 procent.
Produkty mleczne podrożały średnio o 0,8 procent w ciągu miesiąca i 21,5 procent w ciągu roku, podczas gdy cukier i produkty mleczne spadły odpowiednio o 2,6 procent i 6,6 procent.Indeks cen żywności FAO odzwierciedla zmiany cen na rynku międzynarodowym, ale tylko częściowo wpływają one na ceny w sklepach i mogą być odczuwalne dopiero po pewnym czasie.
