Rynek mleka: optymizm słabnie, ale to jeszcze nie koniec
Produkty mleczne nieznacznie spadły na globalnym rynku. Podczas ostatniej sesji handlowej zorganizowanej przez „Global Dairy Trade“ (GDT) w dniu 18 lutego, indeks GDT spadł o 0,6% do 1 257 punktów. Czy jest to punkt krytyczny, w którym produkty mleczarskie będą nadal tanieć, a ceny skupu mleka zaczną gwałtownie spadać? Będziemy o tym mówić w środowym „Agrobite play na „Youtube“ kanale „Ministerstwo Spraw“, więc upewnij się, że subskrybujesz ten bezpłatny kanał, aby nie przegapić żadnych ważnych informacji.
Patrząc na wyniki ostatniej sesji giełdowej GDT, widać, że główne produkty – mąka z mleka odtłuszczonego (-2,5%) i mąka z mleka pełnego (-0,6%) stały się tańsze. Sery Cheddar i Mozzarella również wykazały spadek (odpowiednio -3,4% i -0,1%). Masło jednak zyskało na wartości o 2,2% w okresie handlowym.
Laktoza (-3,4%) i maślanka (-0,8%), które mają mniejszy wpływ na indeks, również spadły.
Po dwóch kolejnych sesjach wzrostów, kiedy indeks GDT wzrósł odpowiednio o 1,4% i 3,7%, ostatni spadek indeksu nie jest krytyczny. Oczekuje się, że indeks GDT wzrośnie co najmniej jeszcze raz w marcu, po czym, jak pokazują długoterminowe trendy, indeks przejdzie w fazę spadkową do sierpnia. W tym okresie faza wzrostowa jest odnotowywana tylko wtedy, gdy na rynku panuje optymizm po odbiciu się rynku od dna. Obecnie rynek mleczarski przeżywa ożywienie, więc jest bardzo prawdopodobne, że indeks GDT będzie powoli spadał od około połowy do końca marca. Porozmawiamy o tym, jak może to wpłynąć na ceny mleka w „programie Ministerstwa Spraw“, więc subskrybuj „Agrobite play“ kanał.
„Global Dairy Trade“ jest własnością nowozelandzkiej spółdzielni rolniczej „Fonterra“. Trendy w obszarze Oceanii dotrą do Europy w ciągu około 1,5-2 miesięcy.
Według Komisji Europejskiej, zgodnie ze średnią ceną surowego mleka w gospodarstwie w styczniu 2025 r., Litwa zajęła 8. miejsce wśród innych krajów UE z ceną 55,44 euro za 100 kg. Średnia cena w UE wynosiła 54,30 EUR/100 kg.
