Globalny rynek mleczarski jest bardziej pozytywny. Na Litwie jest znacznie bardziej ponuro

Asociatyvi nuotr.

Średnie ceny mleka na Litwie spadały przez dwa kolejne miesiące, a Litwa straciła jedno miejsce w Unii Europejskiej pod względem tego wskaźnika w ciągu jednego miesiąca, spadając z 14. na 15. miejsce. Z drugiej strony, światowe rynki wykazują więcej pozytywnych niż negatywnych trendów.

Spadamy o jedno miejsce

Tendencja spadkowa w nastrojach litewskich producentów mleka nie jest przypadkowa. Nasz kraj spadł o jedno miejsce poniżej reszty UE pod względem średnich cen skupu mleka surowego w kwietniu tego roku, zgodnie z najnowszymi danymi Komisji Europejskiej za kwiecień.

.

Litwa zajmuje obecnie 15. miejsce z ceną 51,76 euro za 100 kg. W marcu średnia cena skupu mleka wynosiła 52,94 euro.

W kwietniu średnia cena skupu mleka w UE wynosiła 53,40 euro. Oznacza to, że do niedawna litewscy producenci mleka otrzymywali nieco wyższą cenę niż średnia UE, ale teraz sytuacja pomaga się zmienić.

Najwyższe ceny mleka w kwietniu płacono w krajach UE o tradycyjnie wyższych cenach skupu, na Cyprze (66,96 euro) i Malcie (60,71 euro). Rolnicy na Słowacji (44,67 euro) i w Portugalii (46,13 euro) odnotowali najniższe ceny. Rolnicy w sąsiedniej Polsce otrzymali cenę 53,92 euro, podczas gdy rolnicy na Łotwie i w Estonii otrzymali odpowiednio 48,43 euro i 52,80 euro.

Jest jeszcze miejsce na wzrost

Nastroje na globalnym rynku są nieco bardziej pozytywne niż na Litwie, ponieważ ostatnie sesje handlowe na platformie handlu nabiałem "Global Dairy Trade" (GDT), obsługiwanej przez nowozelandzką spółdzielnię "Fonterra", były mniej lub bardziej pozytywne.

Dwa tygodnie temu indeks GDT wzrósł aż o 4,6% i choć w ostatniej sesji spadł o 0,9% (do 1 333 punktów), ogólnie obserwujemy trend wzrostowy indeksu. Produkty mleczne stają się coraz droższe, a kupujący są skłonni zapłacić za nie więcej.

Indeks GDT“ znajduje się obecnie na najwyższym poziomie od 21 czerwca 2022 r. (kiedy to wyniósł 1 342 punkty). Jest to najwyższy poziom w ciągu ostatnich 3 lat.

Długoterminowa analiza techniczna indeksu mówi nam również, że faza wzrostowa jeszcze się nie zakończyła. Indeks GDT nadal ma około 15-20% potencjał wzrostu, ale w krótkim okresie warto już wypatrywać korekty cen w ciągu najbliższych 1-2 sesji giełdowych.

Jeśli mówimy o poszczególnych produktach mlecznych, tylko ser Mozzarella (+0,7%) i mniej znacząca maślanka (+0,9%) zyskały na wartości podczas ostatniej sesji. Z kolei cena sera Cheddar (-9,2%) oraz mąki z mleka odtłuszczonego i pełnego (odpowiednio -0,7% i -1,0%) gwałtownie spadła. Laktoza odnotowała dwucyfrowy ujemny wynik (-13,2%). Masło spadło o 1,5%

Wideo