Więcej gruntów ekologicznych na Litwie

Asociatyvi nuotr. Canva nuotr.

W 2004 r., kiedy Litwa przystąpiła do Unii Europejskiej (UE), certyfikowano prawie 43 000 hektarów gruntów ekologicznych. Od tego czasu produkcja ekologiczna powoli rosła i do 2024 r. zakończymy rok z 256 532 ha produkcji ekologicznej.

Obszar objęty produkcją ekologiczną stanowi 8,6% całkowitej zadeklarowanej powierzchni użytków rolnych.

W porównaniu do 2023 r. powierzchnia upraw ekologicznych wzrosła w ubiegłym roku o ponad 12 000 hektarów. Jest to zachęcające, biorąc pod uwagę różne okresy w ciągu dwóch dekad członkostwa w UE. Były lata, w których krzywa wzrostu produkcji ekologicznej odbijała się w górę, ulegała stagnacji, a nawet spadała.

Liczba certyfikowanych producentów ekologicznych również wzrosła w ubiegłym roku. Na dzień 31.12.2024 r. 3 132 podmioty posiadały certyfikat poświadczający produkcję ekologiczną zgodnie z wymogami UE. To o 183 więcej niż w roku poprzednim (2023: 2949).

Większość gospodarstw ekologicznych koncentruje się na produkcji roślinnej i zwierzęcej. Średnia wielkość gospodarstwa wynosi 89,5 ha. Ponad trzysta z nich zajmuje się również zarządzaniem produktami (przetwórstwo, sprzedaż). Istnieje kilka certyfikowanych działań związanych z pszczelarstwem, rybołówstwem i zbieraniem dzikich zwierząt.

Niektórzy certyfikują więcej niż jedną działalność. Jednak operator jest liczony jako jeden, niezależnie od tego, ile działań produkcji ekologicznej certyfikuje.

Liczba podmiotów certyfikujących catering ekologiczny zgodnie z przepisami krajowymi również powoli rośnie. W 2024 r. wydano 13 certyfikatów ekologicznego cateringu dla 1 kawiarni, 1 restauracji i 11 przedszkoli. Oczekuje się jeszcze większego wzrostu, gdy Ministerstwo Rolnictwa zatwierdzi procedurę zwrotu kosztów certyfikacji ekologicznej gastronomii dla placówek przedszkolnych.

„Z zadowoleniem przyjmujemy wzrost i gratulujemy tym, którzy dokonują odpowiedzialnego, dobrowolnego i świadomego wyboru, aby przyjąć ten bardziej złożony, ale o wysokiej wartości dodanej sektor rolnictwa, otaczające środowisko i konsumentów. Jako jednostka certyfikująca i kontrolna rozumiemy, że wdrożenie wymogów produkcji ekologicznej może być trudne i niełatwe. Są one jednak niezbędne do ochrony interesów konsumentów, aby zapewnić im prawo do otrzymywania żywności o odpowiedniej jakości, czasami po wyższej cenie. Co więcej, te same wymagania obowiązują we wszystkich krajach UE, a Litwa nie jest wyjątkiem. Dlatego jesteśmy zobowiązani do współpracy i przekazywania naszej wiedzy wszystkim tym, którzy zdecydują się wnieść swój wkład w ten łańcuch dostaw zrównoważonej i zdrowej żywności", mówi Virginija Andrulė, dyrektor „Ekoagros“.

2024 w liczbach:

  • Certyfikacja 256 532,40 ha ekologicznego obszaru produkcyjnego (w tym obszaru rybołówstwa).
  • Ponad 12 000 ha więcej certyfikowanego obszaru niż w 2023 r.
  • Obszar objęty produkcją ekologiczną stanowi 8,6% całkowitej zadeklarowanej powierzchni użytków rolnych (z wyłączeniem obszaru objętego rybołówstwem, który wynosi 5 876,74).
  • 3132 operatorów otrzymało certyfikat produkcji ekologicznej potwierdzający zgodność z wymogami UE.
  • Wzrost o 183 operatorów w porównaniu do 2023 r.
  • Średnia wielkość gospodarstwa 89,5 ha.

Certyfikowane rodzaje działalności (niektóre podmioty certyfikują kilka rodzajów działalności): produkcja roślinna lub produkcja roślinna połączona z chowem zwierząt gospodarskich – 2801, rybołówstwo – 16, pszczelarstwo – 34, zbieranie dzikich zwierząt – 14, przetwarzanie produktów ekologicznych (przygotowanie i wprowadzanie do obrotu) – 328, catering ekologiczny – 13.

Informacje od przedsiębiorstwa publicznego „Ekoagros“

Wideo