Afrykański pomór świń nie wpływa na jakość litewskiej wieprzowiny
Po kolejnym wybuchu afrykańskiego pomoru świń (ASF) w małym gospodarstwie trzody chlewnej na Litwie w zeszłym tygodniu, Państwowa Służba Żywności i Weterynarii (SVVT) wyjaśnia konsumentom, że wieprzowina dostarczana i dostępna na rynku w kraju jest zgodna z wymogami jakości i bezpieczeństwa. W przypadku wykrycia ogniska wirusa ASF w gospodarstwie, wszystkie trzymane tam świnie są bezpiecznie niszczone, a ich surowiec nie trafia do łańcucha żywnościowego.
Wirus ASF jest chorobą o szczególnie wysokich kosztach ekonomicznych dla kraju. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa, obowiązują surowe wymogi. Choroba może mieć poważne konsekwencje finansowe dla gospodarstw komercyjnych w pobliżu ognisk, zwłaszcza tych znajdujących się w strefach zamkniętych w odległości 3 i 10 kilometrów. Ograniczenia obowiązują przez minimum 30 dni.
Obowiązki w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa i jakości mięsa
Zgodnie z przepisami UE, litewskie komercyjne fermy trzody chlewnej stosują najbardziej rygorystyczne środki bezpieczeństwa biologicznego i muszą przestrzegać zasad ochrony przed skażeniem. VMVT przeprowadza regularne inspekcje, aby zapewnić wdrożenie tych wymogów.
Komisja Europejska podzieliła terytorium Litwy na trzy strefy, w których obowiązują pewne ograniczenia dla hodowców trzody chlewnej lub zakładów przetwórstwa mięsnego. VMVT, podobnie jak władze w innych krajach UE, wdraża podział na strefy, aby skutecznie kontrolować rozprzestrzenianie się choroby.
Strefa I. BSE nie zostało wykryte ani u dzików, ani u świń, ale obszar ten sąsiaduje z obszarami zakażonymi BSE. Nie ma ograniczeń w przemieszczaniu świń, a najwyższy poziom wymogów bezpieczeństwa biologicznego jest obowiązkowy we wszystkich pomieszczeniach dla świń. Nie ma ograniczeń w eksporcie świeżej wieprzowiny i produktów z wieprzowiny. Wieprzowina jest oznaczona owalnym weterynaryjnym znakiem zdrowia wydanym przez VMVT.
Strefa II. ASF wykryto u dzikich zwierząt (dzików). Eksport żywych zwierząt (świń) jest ograniczony, a najwyższy poziom bezpieczeństwa biologicznego jest obowiązkowy we wszystkich gospodarstwach trzody chlewnej. Brak ograniczeń w eksporcie świeżego mięsa wieprzowego i produktów. Wieprzowina jest oznaczona owalnym weterynaryjnym znakiem jakości zdrowotnej wydanym przez VMVT.
Strefa III. ASF wykryto u dzików i świń. Świnie w obszarze ogniska zostaną natychmiast zabite i zniszczone, a ograniczenia będą miały zastosowanie do innych gospodarstw trzody chlewnej w obszarze objętym ograniczeniami. Ograniczenia w handlu żywymi świniami; przemieszczanie świń do innych miejsc utrzymywania lub do rzeźni. Świnie hodowane w tej strefie mogą być poddawane ubojowi wyłącznie w specjalnie zatwierdzonych rzeźniach. Ograniczenia dotyczą eksportu wieprzowiny i produktów z wieprzowiny (z zastrzeżeniem odrębnego zezwolenia). Wieprzowina jest również oznakowana owalnym weterynaryjnym znakiem zdrowia, ale z dwoma dodatkowymi kreskami; oznacza to, że produkt jest bezpieczny, dobrej jakości i może być sprzedawany na rynku litewskim.
Obecnie część gmin w okręgach Joniškis, Radviliškis, Kelme, Raseiniai i Šiauliai, w których w tym roku wystąpiły ogniska ASF, znajduje się w strefie III, najsurowszej strefie ograniczeń ASF.
Bezpieczeństwo produktów potwierdzają znaki
Niezależnie od strefy, w której wyprodukowano wieprzowinę, mięso sprzedawane na rynku litewskim spełnia wymagania. Kontrole są przeprowadzane na kilku etapach, aby zapewnić, że bezpieczne produkty trafią na półki sklepowe. Po przejściu surowca z gospodarstwa do rzeźni, jest on kontrolowany i odpowiednio etykietowany. Zapewniają to urzędowe weterynaryjne znaki zdrowia obu typów, które poświadczają, że wieprzowina pochodzi od zdrowych świń i że stan zdrowia świń był systematycznie sprawdzany, zarówno w gospodarstwie, jak i w momencie opuszczenia gospodarstwa, a także w rzeźni, przed i po uboju. 
>