Ceny żywności na rynku międzynarodowym spadły we wrześniu
Indeks cen żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), który odzwierciedla zmiany cen pięciu grup zbóż, mięsa, produktów mlecznych, tłuszczów roślinnych i cukru na rynku światowym, spadł we wrześniu do najniższego poziomu od trzech miesięcy, poinformowała organizacja w piątek.
Indeks cen żywności, który w sierpniu wynosił 129,7 punktów, spadł we wrześniu o 0,7 procent do 128,8 punktów.
Indeks cen zbóż spadł piąty miesiąc z rzędu i osiągnął najniższy poziom od września 2020 roku. Między innymi globalne ceny pszenicy spadły, głównie z powodu powolnego popytu międzynarodowego i potwierdzenia lepszych zbiorów w Rosji i innych głównych krajach produkujących pszenicę w Europie i Ameryce Północnej.
Indeks cen cukru spadł o 4,1% do najniższego poziomu od marca 2021 r., głównie z powodu wyższej niż oczekiwano produkcji cukru w Brazylii.
Indeks cen olejów roślinnych spadł o 1,2%, głównie z powodu niższych cen oleju palmowego i sojowego, które zrównoważyły wzrosty cen oleju słonecznikowego i rzepakowego.
>Indeks cen produktów mlecznych spadł o 2,6%, co oznacza trzeci z rzędu miesiąc spadku. Ceny masła spadły o 7%, odtłuszczonego mleka w proszku o 4,3%, a pełnego mleka w proszku o 3,1%.
Tymczasem indeks cen mięsa wzrósł o 0,7% do nowego rekordowego poziomu, napędzany wyższymi globalnymi cenami wołowiny i baraniny.
Indeks cen żywności FAO odzwierciedla zmiany cen na rynku międzynarodowym, ale tylko częściowo wpływają one na ceny w sklepach i mogą być odczuwalne po pewnym czasie, w zależności od uczciwej konkurencji między handlowcami i administracyjnego stosowania kontroli cen.
