Pszczelarze - miód będzie droższy
Tegoroczny sezon był wyjątkowy dla litewskich pszczelarzy – niezwykłe warunki naturalne stworzyły wyzwania dla rolników. Rimtautas Ardavičius, przewodniczący Stowarzyszenia Pszczelarzy Regionu Kėdainiai, mówi, że w ciągu 40 lat pracy z pszczołami, nigdy nie było takiego sezonu jak ten.
Rekordowe kwitnienie rzepaku
Pomimo zdradzieckiej pogody, tegoroczne wiosenne zbiory miodu zostały przedłużone – rzepak kwitł aż 40 dni, mówi Ardavičius. Tak długi okres kwitnienia rzepaku nie był obserwowany od kilku dekad.
„To pierwszy taki przypadek w historii. Pracuję z pszczołami od 40 lat, ale nigdy nie widziałem rzepaku kwitnącego tak długo. Cóż, jesteśmy tutaj – wydajność miodu rzepakowego była całkiem dobra“, – mówi R. Ardavičius.
W tej chwili pszczoły aktywnie zbierają miód z lip. Pszczelarze mają nadzieję, że deszcz będzie padał jeszcze przez jakiś czas, a warunki pogodowe będą bardziej korzystne dla pszczół.
Oczekuje się, że ceny miodu wzrosną
Przewodniczący Regionalnego Stowarzyszenia Pszczelarzy w Kiejdanach mówi, że ceny miodu spadają od lat. W rezultacie większość pszczelarzy zainwestowała mniej w lokale, sprzęt i wymianę matek pszczelich.
„Po wprowadzeniu euro wszystko stało się droższe, z wyjątkiem jednego produktu, miodu, którego cena spadła o połowę. Teraz pszczelarze stoją w miejscu i czekają na lepsze czasy“, – mówi R. Ardavičius.
.
Ale w tym roku pszczelarze są zadowoleni – po długim czasie spodziewany jest niewielki wzrost cen o 20 do 50 centów. Zmiana została spowodowana słabą zimą dla pszczół na całej Litwie, a niektóre okręgi doświadczyły 30-procentowego spadku liczby pszczół i mniejszej liczby pszczół zbierających miód w tym roku.
Importowany miód – bez oglądania ula
Litewscy pszczelarze stoją w obliczu zalewu rynku importowanym miodem. Według R. Ardavičiusa, importowany miód, zwłaszcza z Chin, jest produkowany przemysłowo w fabrykach bez udziału pszczół, a następnie przywożony na Litwę i sprzedawany tanio.
„Taki miód nigdy nie widział ula,– mówi pszczelarz.
.
Nawet przy pomocy testów laboratoryjnych często trudno jest odróżnić miód podrobiony od prawdziwego, ale estońscy naukowcy wprowadzili niedawno nową technikę, która pozwala im dokładniej zidentyfikować pochodzenie miodu. Społeczność pszczelarska ma nadzieję na ograniczenie importu miodu z Chin. Niektóre supermarkety już zaprzestały sprzedaży miodu od firm, które mieszają importowany miód z miodem litewskim.
Jakość miodu – tylko z ręki pszczelarza
Prezes Stowarzyszenia Pszczelarzy Regionu Kiejdańskiego podkreśla, że aby kupić prawdziwy, wysokiej jakości miód, należy kupować go bezpośrednio od pszczelarzy.
„Pszczelarze w regionie Kiejdan pracują uczciwie, nie ma żadnych sztuczek. Nikt nie karmi pszczół dodatkowym cukrem – natura im go daje“, – zapewnia R. Ardavičius i dodaje, że jako szef stowarzyszenia zna prawie wszystkich członków stowarzyszenia pszczelarzy regionu Kėdainiai, które obecnie liczy 30 członków.
„Znamy już ich styl pracy, wszystkie procedury i wymagania higieniczne. Prowadzimy seminaria, rozmawiamy, uczymy się, komunikujemy się z pszczelarzami - mówi.
Zainteresowanie innymi produktami pszczelimi rośnie
Pyłek pszczeli, chleb pszczeli i mleczko pszczele – to inne produkty pszczele, które cieszą się coraz większą popularnością. Niestety, wielu osobom wciąż brakuje informacji na temat korzyści płynących z tych produktów dla ludzkiego organizmu.
R. "Mleczko pszczele jest drogie, ale ludzie nie zdają sobie sprawy z jego działania. Jest bardzo cenne – daje energię, pomaga przezwyciężyć zmęczenie.
.
