Litewski miód idzie w świat: wybrani uczestnicy kongresu Apimondia 2025

Asociatyvi nuotr. Canva nuotr.

Litewski Związek Pszczelarzy zakończył krajową selekcję litewskiego miodu na prestiżową międzynarodową wystawę „The Global Honey Bar“, która jest organizowana w dniach 23–27 września tego roku podczas Światowego Kongresu Pszczelarskiego „Apimondia 2025“ w Kopenhadze.

Z ponad trzydziestu nadesłanych próbek wybrano dziewięć wyjątkowych próbek litewskiego miodu, odzwierciedlających różnorodność roślinności, sezonowość i tradycje pszczelarskie naszego kraju:

• Miód wiosenny, Gintautas Končius, „Bitidė“;

• miód rzepakowy, Darius Keturakis, „Beczka miodu“;

• miód letni, Petras i Ilona Daunorai, „Daunorų bitynas”;

• miód lipowy, Dainius Noreika, „Balsiai medus“;

• miód barszcz Sosnowskiego, Algirdas Amšiejus;

• miód leśny produkowany przez ciemne pszczoły, Lina Grimutienė, „Grimuty medus“;

• miód miejski, Paulius Chockevičius, „Urban bee“;

• cavity honey, Dzukijski Park Narodowy i Dyrekcja Państwowego Rezerwatu Przyrody Čepkelių;

• miód gryczany, Laimonas Galvonas, „Honey House“.

Kryteria wyboru i cel

Miód litewski został wybrany zgodnie z międzynarodowymi standardami analizy sensorycznej: smaku, aromatu, tekstury, koloru, pochodzenia botanicznego i autentyczności nektaru. Ocena została przeprowadzona w sposób zaślepiony, aby zapewnić pełną obiektywność. Selekcji dokonał zespół certyfikowanych sommelierów miodu: Rasa Nabažaitė, Ilma Paluckė, Rokas Rutkus i Jolita Smaidrienė.

Każda starannie wyselekcjonowana próbka – jest wizytówką przyrody naszego kraju, opowiadającą o różnorodności roślin, porach roku i umiejętnościach pszczelarzy.

Miód litewski jest wyjątkowy na skalę światową

Litwa oferuje nie tylko dobrze znane rodzaje miodu (lipowy, gryczany, rzepakowy), ale także rzadsze, nieoczekiwane smaki: miód jamowy, miód leśny, miód produkowany przez lokalne ciemne pszczoły, miód miejski. Ta różnorodność wynika z czystego środowiska, obfitości sezonowej roślinności i tradycji pszczelarskich przekazywanych na Litwie z pokolenia na pokolenie.

Wybór ten jest swego rodzaju odpowiedzią społeczności pszczelarskiej na niedawne przypadki oszustw związanych z miodem na rynku. Chcemy pokazać, że na Litwie nadal mamy czysty, wysokiej jakości, wyraźnie pozyskiwany miód, godny najwyższego międzynarodowego uznania.

Publiczna degustacja – podczas Žolines w Stripeikiai

Wybrane próbki miodu zostaną najpierw zaprezentowane litewskiej publiczności podczas publicznej degustacji w dniu 15 sierpnia w Muzeum Pszczelarstwa w Stripeikiai (rejon Ignalina). Będzie to okazja dla odwiedzających do spróbowania miodu, który wkrótce będzie reprezentował Litwę na świecie.

„Apimondia“ – światowa scena pszczelarska

„Apimondia“ – to międzynarodowa organizacja pszczelarska, założona w 1895 roku, która co dwa lata organizuje światowe kongresy w różnych krajach. W wydarzeniach uczestniczy ponad 10 000 pszczelarzy, naukowców, ekspertów gastronomicznych i dziennikarzy z całego świata.

„The Global Honey Bar“ w Kopenhadze litewski miód będzie prezentowany w oryginalnych opakowaniach pszczelarzy, z kodami QR, a także będzie prezentowany na oficjalnej stronie kongresu „Apimondia“.

Wideo