Mantinga przetworzyła 280 ton okruchów w zeszłym roku

Asociatyvi nuotr. Mantinga nuotr.

Trzecia część kilograma - tyle odpadów żywnościowych wyrzuca każdego dnia przeciętny mieszkaniec Unii Europejskiej (UE). Marnowanie żywności to poważny problem - UE generuje 59 milionów ton odpadów żywnościowych rocznie, a celem jest zmniejszenie tej ilości o połowę do 2030 roku. Oprócz promowania odpowiedzialnej konsumpcji i właściwej segregacji odpadów, technologie stosowane przez firmy produkujące żywność są również kluczem do rozwiązania problemu marnowania żywności. Oto, w jaki sposób pomagają one efektywniej wykorzystywać surowce i bezpiecznie przetwarzać resztki żywności z powrotem do produkcji.Mantinga

„Marnowanie żywności to nie tylko problem gospodarstw domowych. Szacuje się, że ponad jedna czwarta odpadów żywnościowych pochodzi z produkcji i przetwarzania żywności, więc uwaga skupia się również na producentach. Coraz więcej producentów ponownie rozważa tradycyjne modele produkcji i przyjmuje innowacyjne rozwiązania, nie tylko w celu poprawy wydajności operacyjnej, ale także w celu zmniejszenia strat surowców podczas produkcji. Nie jesteśmy wyjątkiem – wdrożyliśmy i z powodzeniem wykorzystaliśmy szereg sprawdzonych rozwiązań“, dzieli się Domantė Lubytė, Kierownik Projektu Zrównoważonego Rozwoju w „Mantinga“, największym producencie chleba, przekąsek i produktów mrożonych w krajach bałtyckich.

„Mantinga“ zbiera do 35 ton okruchów każdego miesiąca i ponownie wykorzystuje je do produkcji. Tylko w ubiegłym roku poddała recyklingowi 280 ton okruchów. 

.

Okruchy powstają podczas procesu produkcji bułek do francuskich hot dogów – wiercenia wgłębienia, w którym następnie umieszczane są sosy i kiełbaski w supermarkecie. Powstałe okruchy są zawracane do obszaru przygotowania ciasta i dodawane do ciasta innych podobnych produktów.

Wideo