Niewypłacalność w branży gastronomicznej podwoiła się w tym roku

Asociatyvi nuotr. Canva nuotr.

W ciągu pierwszych dwóch miesięcy tego roku, 18 placówek gastronomicznych i noclegowych zbankrutowało - dwa razy więcej niż rok temu, poinformowała w piątek firma „Creditreform Lietuva“.

Według analityków firmy, rzeczywista liczba bankructw jest wyższa, ponieważ niektóre firmy już zamknęły swoje restauracje, ale jeszcze nie zarejestrowały swojego statusu jako upadłego przedsiębiorstwa.

„Wśród przyczyn bankructw najczęściej wymieniane są podwyżka podatku od wartości dodanej, długi pozostające po pandemii, wzrost miesięcznej płacy minimalnej oraz spadek liczby odwiedzających restauracje i kawiarnie z powodu wysokich cen

Według raportu.

Stawka VAT w wysokości 9% dla firm cateringowych, która obowiązywała od 2021 r., pozostanie w mocy do początku 2024 r., a standardowa stawka 21% pozostanie w mocy do 2024 r.

Według Creditreform Lietuvos“, w styczniu-lutym tego roku z rynku wyszły dwa gruzińskie lokale gastronomiczne, trzy pizzerie, restauracja sushi, restauracja shisha, bar z fajką wodną i kawiarnia wegetariańska, a także dwie restauracje w Połądze oraz firma prowadząca hotel „Palūšės kopa“ „Palūšės turas“.

BNS previously wrote that this year the company „Burokėlis ir krapas“, which operates pizzerias „Jurgis ir drakonas“, „Burokėlis ir krapas“, „Burokėlis ir krapas“, „Amber Food“, a company of the „Amber Food“ group of restaurants „Amber Food“, „Saldi kava“, which operates the „Sugamour“ and „Mollusca“ restaurants, have been bankrupted.

Sześćdziesiąt siedem placówek gastronomicznych i noclegowych zbankrutowało w ostatnich latach. Analitycy z „Creditreform Lithuania“ przewidują, że liczba ta zostanie przekroczona w tym roku.

Powołując się na dane z Centrum Rejestrów, Creditref Creditref podał, że w tym roku wzrosła liczba bankructw w branży produkcyjnej (z 14 do 17), budowlanej (z 36 do 39) oraz administracyjnej i usługowej (z 8 do 10), a w sumie zbankrutowało 168 firm.

Wideo