Jak chronić zwierzęta gospodarskie przed chorobami zakaźnymi?
W związku z cieplejszą pogodą, bardziej intensywną pracą na farmach i większą liczbą osób wychodzących na zewnątrz, sytuacja w zakresie chorób zakaźnych zwierząt zarówno na świecie, jak i na Litwie pozostaje napięta.
Państwowe Biuro ds. Żywności i Weterynarii (SVVT) informuje, że ponad 26 000 zwierząt (głównie bydła) padło i zostało zniszczonych w ogniskach pryszczycy (FMD) w Europie Środkowej w tym roku.
Ważne: gdy choroba przedostanie się do gospodarstwa, to TY pierwszy ucierpisz. Gdy choroba pojawi się w gospodarstwie, handel zostanie wstrzymany, a zwierzęta mogą zostać zabite w wyniku epidemii. Dlatego nie czekaj, aż choroby przekroczą litewską granicę. Możesz chronić swoje gospodarstwo już dziś, przestrzegając wymogów bezpieczeństwa biologicznego.
Co musisz zrobić teraz:
• Jeśli to możliwe, trzymaj nowo wprowadzone zwierzęta oddzielnie przez co najmniej 21 dni i monitoruj ich stan zdrowia.
• Nie karmić zwierząt odpadami żywnościowymi zawierającymi mięso lub takimi, które mogły mieć kontakt z mięsem.
.
• Przechowuj odpady żywnościowe, w tym odpady kuchenne, w taki sposób, aby szkodniki, ptaki lub inne zwierzęta nie przenosiły ich do pomieszczeń inwentarskich.
• Jeśli to możliwe, do pojenia zwierząt gospodarskich używaj wody z kranu lub studni.
• Nie zezwalaj osobom nieupoważnionym na przebywanie w pomieszczeniach inwentarskich.
• Podczas pracy w gospodarstwie używaj odzieży specjalnie zaprojektowanej dla gospodarstwa i upewnij się, że osoby odwiedzające gospodarstwo używają odzieży i obuwia ochronnego.
• Nie należy udostępniać sprzętu (przyczep, wozów asenizacyjnych, narzędzi itp.) innym gospodarstwom ani dezynfekować go po użyciu.
• Jeśli podróżowałeś do regionu zakażonego pryszczycą (np. Słowacja, Węgry, kraje afrykańskie, Turcja, kraje Azji Środkowej, Indie) i odwiedziłeś gospodarstwo ze zwierzętami gospodarskimi, powinieneś unikać wchodzenia do gospodarstwa ze zwierzętami gospodarskimi przez 14 dni po przyjeździe na Litwę.
