Globalne ceny żywności nieznacznie spadły w ubiegłym miesiącu

Asociatyvi nuotr. Canva nuotr.

Indeks cen żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), który odzwierciedla zmiany cen na rynku światowym pięciu grup żywności: zbóż, mięsa, produktów mlecznych, tłuszczów roślinnych i cukru, spadł o 1,6% w styczniu w porównaniu do grudnia, poinformowała organizacja w piątek.

Ceny żywności na rynku międzynarodowym wzrosły średnio o 6,2% w ciągu ostatniego roku (w ostatnim miesiącu w porównaniu do stycznia ubiegłego roku).

Ceny zbóż wzrosły średnio o 0,3 procent miesięcznie, ale spadły o 6,9 procent w ciągu roku, podczas gdy odwrotnie było w przypadku cen oleju roślinnego, które spadły o 5,6 procent miesięcznie i wzrosły o 24,9 procent w ciągu roku.

Produkty mleczne wzrosły średnio o 2,4 procent miesięcznie i 20,4 procent rocznie, podczas gdy cukier spadł odpowiednio o 6,8 procent i 18,5 procent.

Produkty mięsne były w styczniu średnio o 1,4% tańsze niż w grudniu, a spadek cen wieprzowiny, drobiu i baraniny zrównoważył wzrost cen wołowiny.

Indeks cen żywności FAO odzwierciedla zmiany cen na rynku międzynarodowym, ale tylko częściowo wpływają one na ceny w sklepach i mogą wymagać czasu, aby wywrzeć wpływ.

Wideo