Rynek mleka jest w stagnacji. Lepsze czasy będą musiały poczekać
Światowy rynek mleczarski nadal walczy o ożywienie, zgodnie z najnowszymi danymi aukcyjnymi z rynku handlu nabiałem "Global Dairy Trade" (GDT). Podczas ostatniej sesji handlowej 6 sierpnia, indeks GDT wzrósł zaledwie o 0,5% do 1087 punktów. Dla przypomnienia, dwa tygodnie temu indeks GDT również wzrósł tylko o 0,4%, po tym jak doświadczył prawdziwej porażki (-6,9%).
Laktoza wzrosła aż o 16,1% podczas ostatniej sesji handlowej, podczas gdy ceny Mozzarelli również wzrosły o 8,4%. Jednak główne produkty prawie nie wykazywały oznak życia. Masło było tańsze o 2,4%, mąka z odtłuszczonego mleka o 2,7%, ale ser Cheddar (+1,3%), mąka z pełnego mleka (+2,4%) i mąka maślana (+3,4%) były nieco droższe.
Platforma handlowa GDT jest własnością nowozelandzkiej spółdzielni rolniczej "Fonterra". Trendy w strefie Oceanii dotrą do Europy za około 1,5-2 miesiące.