Ognisko ptasiej grypy w Vilkitsi zlikwidowane, a mieszkańcy wezwani do ochrony ptaków

VMVT nuotr.

Ognisko niebezpiecznego wirusa ptasiej grypy zostało dziś zlikwidowane na fermie kur niosek w powiecie Šilutė. Wszystkie trzymane tam ptaki zostały bezpiecznie wybite, a jaja, pasza i ściółka na fermie zostaną zniszczone. Ferma będzie mogła zostać ponownie otwarta dopiero po zakończeniu wszystkich prac związanych z dezynfekcją, czyszczeniem i myciem, co może potrwać do miesiąca. Dopiero gdy Państwowy Urząd ds. Żywności i Weterynarii (SVVT) oceni, że ferma nie jest już źródłem wirusa, ograniczenia dotyczące fermy zostaną zniesione. Dalsze monitorowanie kontaktowych ferm drobiu jest w toku i jak dotąd nie ma nowych podejrzeń co do rozprzestrzeniania się wirusa.

Według Głównego Lekarza Weterynarii Republiki Litewskiej, Vaidotasa Kiudulasa, wstępne szacunki sugerują, że wirus mógł dostać się na fermę poprzez ruchy handlowe z już zainfekowanych obszarów w Polsce, gdzie do tej pory znanych jest 14 potwierdzonych ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI).

W okręgu Šilutė w promieniu 10 km od zakażonej fermy ustanowiono obecnie strefy ochrony i nadzoru:  fermy drobiu w tych strefach mają zakaz transportu żywych ptaków, tusz ptaków lub produktów z mięsa drobiowego do innego miejsca bez oddzielnego zezwolenia z okręgu Kłajpedy VMVT.

„Produkty jajeczne znajdujące się obecnie na rynku mogą być spożywane normalnie. Konsumenci, zakłady gastronomiczne i producenci żywności powinni używać i spożywać jaja lub inne produkty drobiowe z zachowaniem odpowiedniej higieny i zgodnie z podstawowymi zasadami bezpieczeństwa żywności podczas przygotowywania żywności" - poinformował Deividas Kalinauskas, szef działu produktów zwierzęcych VMVT. Przypomniał, że po każdym kontakcie z surowymi jajami należy umyć ręce ciepłą wodą z mydłem, wyczyścić powierzchnie i przybory kuchenne. Mikroorganizmy są wrażliwe na ciepło, dlatego surowe mięso drobiowe, w tym jaja, należy poddawać obróbce w temperaturze co najmniej 60°C i gotować przez co najmniej 5 minut. Eksperci ds. bezpieczeństwa żywności zalecają, aby zawsze unikać surowego lub niedogotowanego mięsa lub jaj.

Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) szacuje, że ryzyko dla ludzi mających bezpośredni kontakt z zakażonymi ptakami jest umiarkowane, a ryzyko dla ogółu społeczeństwa jest niskie. Narodowe Centrum Zdrowia Publicznego (NPHC) prowadzi obecnie nadzór profilaktyczny nad pracownikami, którzy mieli kontakt z chorymi ptakami na fermie w Vilkyčiai. Zostali oni poinformowani o środkach zapobiegawczych i krokach, które należy podjąć w przypadku wystąpienia objawów.

Ludzie są narażeni na ryzyko zarażenia się ptasią grypą poprzez bezpośredni kontakt z zakażonymi ptakami lub ich wydzielinami, ale jak dotąd na Litwie nie odnotowano przypadków ptasiej grypy u ludzi. Nie ma również dowodów na to, że wirus może być przenoszony między ludźmi.

Migrujące dzikie ptaki, które są głównymi nosicielami wirusa HPAI, również podlegają nadzorowi prewencyjnemu. Mieszkańców wzywa się do ochrony drobiu przed możliwym kontaktem z dzikimi ptakami poprzez ogrodzenie i przykrycie kurników lub obszarów, w których drób jest trzymany lub obecny, nieużywanie otwartych zbiorników wodnych do pojenia drobiu oraz przechowywanie paszy dla ptaków w pomieszczeniach, aby nie stała się atrakcją dla dzikich ptaków. VMVT ostrzega ludzi, aby nie odwiedzali miejsc oznaczonych specjalnym znakiem "HPAI hotspot", nie karmili dzikich ptaków i unikali jakiegokolwiek kontaktu z nimi.

Należy ściśle przestrzegać higieny osobistej, gdy udajemy się na farmę lub do drobiu trzymanego na farmie. Drób może również przenosić wirusa ptasiej grypy, jeśli zostanie zakupiony od niezarejestrowanego, nieodpowiedzialnego hodowcy lub handlarza, dlatego zachęca się ludzi do kupowania drobiu wyłącznie od legalnych sprzedawców.

VMVT

Wideo