Jedna z najsilniejszych spółdzielni mleczarskich w Europie - Mlekpol
16 czerwca. Dyrektor Sigitas Dimaitis, Kierownik Działu Zarządzania Projektami Ina Kalėdienė oraz Dyrektor Litewskiego Związku Hodowców Bydła (LGVA) dr Edvardas Gedgaudas odwiedzili Polskę 16 czerwca. Celem wizyty było zapoznanie się z najlepszymi praktykami w polskim sektorze mleczarskim oraz omówienie możliwości dwustronnej współpracy z jedną z największych spółdzielni mleczarskich w Europie, „Mlekpol“.
.
Zaawansowana produkcja i międzynarodowe uznanie
„Mlekpol“– to nowoczesna, zarządzana w sposób zrównoważony spółdzielnia, której sukces opiera się na zaawansowanych procesach produkcyjnych, wysokiej technologii i surowych standardach jakości. Surowiec do produkcji – najwyższej jakości mleko – dostarczane jest do ponad 8 000 rolników-członków spółdzielni z całej Polski.
Każdego roku spółdzielnia skupuje ponad 2 mld litrów mleka, a jej produkty wytwarzane są w aż 14 wyspecjalizowanych zakładach przetwórczych. Znane marki Łaciate, Milko, Mazurski Smak, Rolmlecz &ndash zajmują ważne miejsce w codziennym życiu polskich konsumentów. Prawie 30% produkcji jest eksportowane do ponad 100 krajów na całym świecie, w tym na rynki Bliskiego i Dalekiego Wschodu.
Innowacje i nauka – integralna część rozwoju
Jak podkreślił Andrzej Steckiewicz, Prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, „Mlekpol“ wykracza poza produkcję– Instytut Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie, założony w 2010 roku, stał się pierwszym tego typu ośrodkiem naukowym przemysłu spożywczego w Polsce. Dziś instytut, posiadający status centrum badawczo-rozwojowego, dysponuje jednym z najnowocześniejszych laboratoriów badawczych w Europie.
Działalność instytutu obejmuje: badania nad paszami, surowcami, produktami, dodatkami i materiałami; opracowywanie i doskonalenie technologii; prace naukowo-badawcze i doświadczalno-rozwojowe.
Współpraca Litwy i Polski trwa
Dyrektor LFA Sigitas Dimaitis z zadowoleniem przyjął fakt, że umowa o współpracy podpisana we wrześniu 2024 r. między Litewską Izbą Rolniczą, Litewskim Związkiem Hodowców Bydła i Polską Federacją Producentów Mleka, która została dziś podpisana, jest obecnie wdrażana w życie w rzeczywistych działaniach.
Aktualności dotyczące sektora mleczarskiego
Dyrektor LGVA Dr Edvardas Gedgaudas podzielił się aktualnymi informacjami na temat trendów i innowacji w litewskim sektorze mleczarskim. Podkreślił, że: skład mleka, zwłaszcza zawartość tłuszczu i jakość, staje się coraz ważniejszym czynnikiem w ocenie przetwórców i konsumentów; profil białkowy mleka jest przedmiotem dużej uwagi, co wpływa na przetwarzanie technologiczne i jakość produktu (zwłaszcza w produkcji sera); rolnicy muszą być zachęcani do inwestowania w optymalizację żywienia zwierząt w celu zwiększenia wartości odżywczej mleka za pomocą naturalnych środków; coraz większy nacisk kładzie się na mleko bez antybiotyków i podkreśla się zasady wrażliwości środowiskowej, zarówno pod względem oczekiwań konsumentów, jak i dostępu do rynku.
Dr E. Gedgaudas przedstawił również wysiłki litewskich rolników na rzecz wdrożenia oceny jakości mleka w gospodarstwie w czasie rzeczywistym przy użyciu innowacyjnych narzędzi pomiarowych i systemów wymiany danych między rolnikami i przetwórcami. "Wysoka jakość mleka to nie tylko sukces produkcyjny, ale także gwarancja zaufania zarówno dla konsumenta, jak i rynku. To jakość, a nie tylko ilość, decyduje o konkurencyjności i długoterminowej wartości sektora" - zauważył dr E. Gedgaudas.
Ta wizyta jest kolejnym krokiem w umacnianiu polsko-litewskiego partnerstwa rolniczego, opartego na wspólnych aspiracjach, innowacyjności i odpowiedzialnym podejściu do przyszłości rolnictwa.
