Czas zebrać zioła i... zjeść pąki
Wiosenne przebudzenie natury skłania nas wszystkich do wyjścia na zewnątrz, nie tylko po to, aby cieszyć się ciepłem, ale także po to, aby zebrać dobre dla ciała smakołyki.
Według Ramūnasa Daugelavičiusa, założyciela Tea Magic, jest to odpowiedni czas na zbieranie tych ziół, które rozrzedzają krew i limfę.
Pij herbaty i rób sałatki
„Sezon się zmienia, a krew i limfa są naturalnie zagęszczone po zimie. Aby uniknąć stanów zapalnych i wirusów, krew i limfa muszą zostać rozrzedzone" - powiedział zielarz R. Daugelavičius. Kwitnące nagietki mogą bardzo pomóc. Ich kora, liście i kwiaty mogą pomóc. Należy pić ich herbatę.
W tej chwili wyrastają włócznie, mniszki lekarskie i pokrzywy, które są szczególnie dobre dla organizmu.
Szałwia jest również stosowana w leczeniu, ale jej sprzedaż jest zabroniona, ponieważ zawiera trującą substancję. Jednak zawsze była używana w niewielkich ilościach w medycynie ludowej. Nie powinna być stosowana dłużej niż przez 30 kolejnych dni", R. Daugelavičius podzielił się swoją radą z czytelnikami "Anykščiai".
Wczesną wiosną szczególnie pożądane jest leśne dobro - czosnek niedźwiedzi. Teraz, według zielarza, już kwitnie, a młode liście tego czosnku należy zbierać, gdy są jeszcze soczyste.
„Liście czosnku niedźwiedziego są używane do jedzenia – mogą być używane do robienia sosów pesto z kwaśną śmietaną, olejem lub masłem. Czosnek niedźwiedzi jest na tyle pikantny, że można go dodawać do sałatek z mniszka lekarskiego, cząbru i pokrzywy. Może być siekany, tłuczony, używany jako przyprawa, używany z kwaśną śmietaną – jest bardzo smaczny z chlebem.
Niemcy używają czosnku niedźwiedziego jako herbaty do oczyszczania naczyń krwionośnych. Spożywany jako pokarm jest również bardzo silnym środkiem oczyszczającym krew. Ma ostry i palący smak. Podobnie jak zwykły czosnek, ma działanie przeciwpasożytnicze, ale dodatkowo, ponieważ jest surowy, jest bogaty w chlorofil i substancje, które oczyszczają krew ze śluzu i cholesterolu nagromadzonego przez zimę" - powiedział promotor zdrowia o zaletach czosnku niedźwiedziego, znanego również jako superfood w języku angielskim.
Nie przechodź obok pąków R. Daugelavičius radził czytelnikom, aby nie zapominali o pąkach pączkujących drzew i krzewów – one również mają korzystny wpływ na ludzki organizm. „Pąki czarnej porzeczki, młode liście i kora są używane na stres. Pąki można po prostu żuć. Pąki lipy i brzozy można również spożywać. Pąki brzozy mogą być używane do robienia naparów“, – zielarz, który organizuje programy edukacyjne, podzielił się swoją wiedzą.