8 aromatów do palenia, które mają zostać zakazane w żywności

VMVT nuotr.

Komisja Europejska (KE) nie odnowiła zezwolenia dla ośmiu aromatyzowanych produktów początkowych do wędzenia SF-001, SF-002, SF-003, SF-004, SF-005, SF-006, SF-008 i SF-009 oraz ustanowiła odpowiednie środki stopniowego wycofywania. Najwcześniejszy okres, w którym producenci żywności będą zobowiązani do stopniowego zaprzestania stosowania określonej grupy środków aromatyzujących dymu wędzarniczego w żywności, nastąpi po dwóch latach, a najpóźniej po pięciu latach.  

.

W sektorze produkcji żywności substancje te są stosowane głównie w rybach, mięsie, serach i innych produktach w celu nadania smaku, zapachu i wyglądu tradycyjnego wędzenia, znanego jako "dym". Decyzja o zakazie stosowania tych substancji została podjęta w następstwie oceny Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), zgodnie z którą mogą one być szkodliwe dla zdrowia konsumentów.

W dniu 31 lipca br. KE przyjęła 31 lipca decyzje potwierdzające, że osiem środków aromatyzujących zostanie ostatecznie zakazanych na rynku UE po upływie następujących okresów przejściowych: 

  • Środki aromatyzujące SF-001, SF-002, SF-003, SF-004, SF-005, SF-006, SF-008 i SF-009 mogą być wprowadzane do obrotu do dnia 1 lipca 2029 r.; 
  • .
  • Produkty spożywcze zawierające aromatyzowane produkty początkowe wędzenia SF-001, SF-002, SF-003, SF-004, SF-005, SF-006, SF-008 lub SF-009 i spełniające przepisy określone dla nich w wykazie unijnym mogą być nadal wprowadzane do obrotu i pozostawać w obrocie do daty minimalnej trwałości lub daty oznaczenia "Nadaje się do stosowania do .... (data)“ do następujących dat: 
  • .

1 lipca 2029 r. dla kategorii żywności 1.7 (sery i produkty serowe), 8 (mięso), 9.2 (przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym skorupiaki i mięczaki), 9.3 (ikra rybia) i ich odpowiednich podkategorii; 

>

W dniu 1 lipca 2026 r. wszystkie pozostałe kategorie środków spożywczych.

VMVT

Wideo