Svitojus: Najbardziej aktywne europejskie organizacje rolnicze jednoczą się na rzecz wspólnego stanowiska w sprawie WPR

Konferencijos akimirka. ŽŪR nuotr.

Prezes Izby Rolniczej dr Arūnas Svitojus wziął udział w międzynarodowej konferencji w Budapeszcie zorganizowanej przez Węgierską Izbę Rolniczą. Format konferencji skupia izby rolnicze i inne aktywne organizacje samorządu rolniczego z aż 19 krajów europejskich. Wśród uczestników znaleźli się liderzy z Czech, Austrii, Polski, Słowacji, Estonii, Litewskich Izb Rolniczych oraz przedstawiciele władz i ministerstw rolnictwa z Bułgarii, Portugalii, Włoch, Danii, Niemiec, Łotwy, Szwecji, Irlandii, Holandii, Hiszpanii, Finlandii i innych. Wśród uczestników znaleźli się przedstawiciele organizacji Copa-Cogeca, ELO, IFOAM.

"Przyszłość WPR jest tematem wielu forów. Copa-Cogeca i wszystkie aktywne organizacje samozarządzające rolników reprezentują interesy swoich członków, ale aby osiągnąć wyniki, musimy nie tylko dyskutować, ale także połączyć siły, aby reprezentować nasze interesy w instytucjach UE. Oczywiście, aby osiągnąć konsensus, potrzebujemy dyskusji, spójnych stanowisk i sformułowania jednolitej polityki przez przedstawicieli samorządu rolniczego. Przyszłość WPR opiera się na teraźniejszości, a obecna WPR i jej zasady determinują codzienne życie rolników. Co Pana zdaniem jest pozytywnego w obecnej WPR w porównaniu z poprzednią, a jakie elementy sprawiają rolnikom najwięcej trudności? Jakie są reakcje rolników na wiosenne dostosowanie DKR? Tak więc praca wszystkich liderów organizacji konferencyjnych oraz Copa & Cogeca jest bardzo ważna, ponieważ szukamy nie tylko współpracy między sobą, wymiany informacji, ale także wpływania na decydentów w instytucjach UE. Dzisiaj dyskutowaliśmy o ograniczeniach dla rolników i innych producentów żywności w kontekście środowiska, zdrowia zwierząt i roślin, dobrostanu zwierząt i bezpieczeństwa żywności. Wszyscy zgodziliśmy się, że wszystkim ograniczeniom i zakazom powinna towarzyszyć ocena skutków i długoterminowe prognozy. Jutro będziemy dyskutować o zrównoważonym rolnictwie, środkach WPR, odnowie pokoleń na wsi itp." - informuje dr Arūnas Svitojus, przewodniczący EAA.

.
Žemės ūkio rūmai