Światowe ceny żywności wzrosły w lipcu
Indeks cen żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), który odzwierciedla zmiany cen w pięciu grupach zbóż, mięsa, produktów mlecznych, tłuszczów roślinnych i cukru na rynku światowym, wzrósł w ubiegłym miesiącu o 1,6% w porównaniu z poprzednim miesiącem, poinformowała organizacja w piątek.
Wynikało to z wyższych cen produktów mięsnych i tłuszczów roślinnych, przy nieznacznym spadku cen produktów mlecznych, zbóż i cukru.
Żywność na rynku międzynarodowym wzrosła średnio o 7,6 procent w ciągu ostatniego roku (w zeszłym miesiącu, w porównaniu do lipca ubiegłego roku), ale spadła o 18,8 procent od marca 2022 roku, kiedy była na rekordowo wysokim poziomie, po rozpoczęciu inwazji Rosji na światową potęgę rolniczą, Ukrainę.
Ceny zbóż spadły w ubiegłym miesiącu średnio o 0,8 procent w porównaniu z poprzednim miesiącem i były o 3,8 procent niższe niż rok wcześniej.
Produkty mięsne były średnio o 1,2% droższe w lipcu niż w czerwcu, przy czym wołowina, baranina i mięso drobiowe wzrosły w ciągu miesiąca, a wieprzowina nieznacznie spadła. W ciągu roku ceny wzrosły średnio o 6%.
Ceny tłuszczu z orzeszków ziemnych wzrosły o 7,1% w ciągu miesiąca do najwyższego poziomu od trzech lat, głównie z powodu sezonowego spadku dostaw z regionu Morza Czarnego.
Produkty mleczne spadły średnio o 0,2% w ciągu miesiąca, ale wzrosły o 21,5% w ciągu roku. Spadek cen w ciągu miesiąca był pierwszym od kwietnia ubiegłego roku.
Cena cukru nadal spadała w lipcu, spadając o 0,2% w ciągu miesiąca, podczas gdy ceny spadły średnio o 13,5% w ciągu roku.
Indeks cen żywności FAO odzwierciedla zmiany cen na rynku międzynarodowym, ale tylko częściowo wpływają one na ceny w sklepach i mogą być odczuwalne po pewnym czasie, w zależności od uczciwej konkurencji między handlowcami i administracyjnego stosowania kontroli cen.
