Międzynarodowe ceny żywności ustabilizowały się w sierpniu
Indeks cen żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), który odzwierciedla zmiany cen w pięciu grupach zbóż, mięsa, produktów mlecznych, tłuszczów roślinnych i cukru na rynku światowym, był praktycznie niezmieniony w ubiegłym miesiącu w porównaniu z poprzednim miesiącem, poinformowała FAO w piątek.
Ceny żywności na rynku międzynarodowym wzrosły średnio o 6,9 procent w ciągu ostatniego roku (w ostatnim miesiącu, w porównaniu do sierpnia ubiegłego roku), ale spadły o 18,8 procent od marca 2022 roku, kiedy ceny były rekordowo wysokie po rozpoczęciu inwazji Rosji na światową potęgę rolniczą, Ukrainę.
Wskaźnik cen oleju roślinnego wzrósł o 1,4 procent w ciągu miesiąca do najwyższego poziomu od ponad trzech lat.
Cena pszenicy spadła średnio o 0,8 procent, głównie z powodu spadku cen pszenicy w związku z dobrymi zbiorami w Unii Europejskiej i Rosji.
Wskaźnik cen mięsa wzrósł w sierpniu o 0,6%, osiągając najwyższy poziom od dłuższego czasu. Było to spowodowane rosnącymi cenami wołowiny i baraniny. Ceny wieprzowiny pozostały prawie stabilne, podczas gdy ceny mięsa drobiowego spadły.
Produkty mleczne spadły średnio o 1,3%, przy słabnących cenach masła, sera i pełnego mleka w proszku.
Ceny cukru niewiele się zmieniły w zeszłym miesiącu, rosnąc o 0,2% po spadku w poprzednich pięciu miesiącach.
Indeks cen żywności FAO odzwierciedla zmiany cen na rynku międzynarodowym, ale tylko częściowo wpływają one na ceny w sklepach i mogą być odczuwalne po pewnym czasie, w zależności od uczciwej konkurencji między handlowcami i administracyjnego stosowania kontroli cen.
