Wielka Brytania obawia się ASF: ograniczenia w osobistym imporcie produktów wieprzowych

Asociatyvi nuotr. Canva nuotr.

Od 27 września br. Wielka Brytania (UK) ograniczyła import produktów wieprzowych do użytku osobistego z dniem 27 września 2010 roku. Wielka Brytania zakazuje importu produktów wieprzowych, które nie są zapakowane w opakowanie producenta, a także ogranicza wagę produktów, które mogą być przewożone. Ograniczenia dotyczą importu produktów z wieprzowiny z krajów Unii Europejskiej (UE), krajów Europejskiego Stowarzyszenia Wolnego Handlu (EFTA), Grenlandii i Wysp Owczych, przewożonych w bagażu osobistym lub za pośrednictwem usług kurierskich lub pocztowych.

Nowe wymagania zezwalają na import do Wielkiej Brytanii tylko produktów wieprzowych, które:

• są produkowane i pakowane w oryginalne opakowania oznakowane przez producenta;

<łączna waga wwożonych produktów na osobę nie przekracza 2 kg.

Ważne jest, aby osoby podróżujące do Wielkiej Brytanii zapoznały się z nowymi wymogami i ściśle przestrzegały przepisów regulujących przywóz produktów z wieprzowiny.

Zaostrzenie tych przepisów jest związane z zagrożeniem rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń (ACF). Wprowadzając te ograniczenia, władze Wielkiej Brytanii mają na celu zmniejszenie potencjalnego ryzyka rozprzestrzeniania się ASF w kraju oraz ochronę krajowej populacji świń i przemysłu wieprzowiny.

VMVT

Wideo