Wskazówki dotyczące instalacji kuchni na zewnątrz
Kuchnia zewnętrzna jest najbardziej funkcjonalnym miejscem w chałupie, w domku letniskowym, na wsi. Jej bezpośrednim celem jest zapewnienie miejsca do gotowania na świeżym powietrzu. Jest on używany nie tylko latem przez większość gospodarzy. W upalne dni jest to wygodne miejsce do gotowania, a wieczorem do relaksu na świeżym powietrzu przy filiżance herbaty. Jesienią idealnie nadaje się do przetwarzania, konserwowania, puszkowania i robienia kompotów. Zimą kuchnia na świeżym powietrzu jest idealna do grillowania. Jest to świetne miejsce do gromadzenia gości przy dużym stole.
Lepiej jest wcześniej pomyśleć o projekcie kuchni na świeżym powietrzu, gdzie zostaną obliczone wszystkie niuanse i osobliwości. Ludzie pytają - czy na kuchnię na świeżym powietrzu wymagane jest pozwolenie, ponieważ jest to budynek? Pozwolenie na budowę nie jest wymagane w przypadku budowy na działce poza granicami miasta, pod warunkiem, że powierzchnia kuchni zewnętrznej nie przekracza 50 m² (budynek niekonstrukcyjny grupy I). Jeśli jednak działka znajduje się w obszarze miejskim, konieczne będzie uzyskanie pozwolenia, a także zaprojektowanie projektu.
Miejsce na kuchnię zewnętrzną
Jednym z ważnych czynników wpływających na sprawne działanie kuchni na świeżym powietrzu jest jej lokalizacja i układ. Musi być ona umiejscowiona w taki sposób, aby umożliwić instalację wszystkich niezbędnych mediów: wody, elektryczności, a czasami gazu i kanalizacji.
Kuchnia na świeżym powietrzu nie powinna znajdować się obok toalety, kompostownika, sceptyka, oczyszczalni bioodpadów lub innych nieprzyjemnych miejsc. Jeśli to możliwe, powinna znajdować się z dala od jezdni, w przeciwnym razie kurz z samochodów osadzi się na wszystkich odsłoniętych powierzchniach, a spaliny zepsują apetyt. Należy również unikać pobliskich materiałów łatwopalnych - odległość od nich powinna wynosić co najmniej 10 metrów. Zaleca się umieszczenie kuchni w wystarczającej odległości od domu, aby zapobiec przedostawaniu się dymu z pieca lub grilla do przestrzeni mieszkalnej, zarówno dla Ciebie, jak i dla Twoich sąsiadów.
Najlepiej jest, jeśli sama kuchnia zewnętrzna lub jej okna wychodzą na północny wschód, aby było chłodniej w gorące letnie dni. Istnieją przypadki, w których piwnica jest zbudowana w piwnicy kuchni na zewnątrz – to praktyczne rozwiązanie natychmiast zwiększa funkcjonalność nieruchomości.
W kuchni na świeżym powietrzu należy zapewnić część wypoczynkową z wygodnymi meblami. Wysokiej jakości oświetlenie jest ważnym warunkiem dla komfortowego salonu. Wybierając oprawy oświetleniowe, zwróć uwagę na energooszczędne lampy LED, które zmniejszą zużycie energii.
Piekarnik do kuchni zewnętrznej i inny sprzęt do gotowania
Należy zwrócić szczególną uwagę na piekarnik, który może być tradycyjny (opalany drewnem), gazowy lub elektryczny, a także piec, grill, mangal lub grill. Jeśli grill ma być zainstalowany, zaleca się wcześniejsze podjęcie decyzji, gdzie jedzenie będzie gotowane, aby niezbędne systemy inżynieryjne były odpowiednio rozmieszczone.
Ważnym aspektem podczas instalowania grilla i grilla jest zgodność z przepisami przeciwpożarowymi. Nie zaleca się umieszczania stołu jadalnego lub miejsc siedzących obok piekarnika lub kuchenki. Przestrzeń wokół kuchenki jest zwykle wypełniona szafkami, szufladami i zlewem do mycia naczyń. Aby gotowanie było przyjemne, rozmieszczenie tych elementów musi być praktyczne i łatwo dostępne.
Kuchenki opalane wapnem są popularne i mogą być używane samodzielnie lub w połączeniu z konwencjonalną kuchenką. Zaleca się wcześniejsze przemyślenie wszystkich niuansów, aby uniknąć problemów z działaniem kuchenki.
Otwarta kuchnia na świeżym powietrzu
Te konstrukcje są nieco podobne do pergoli. Mogą mieć ściany i dach, a czasem nie. Jakie są zalety otwartych kuchni zewnętrznych?
• Gotowanie na świeżym powietrzu pozwala uniknąć pary i nieprzyjemnych zapachów, które są zawsze obecne w tradycyjnych kuchniach wewnętrznych.
• Dzięki umiejętnościom budowniczego, taką konstrukcję można zbudować samodzielnie w krótkim czasie.
• Taka kuchnia zwykle ma grill, mangal, grill.
Powinieneś zauważyć kilka wad:
• Okres działania – prawdopodobnie tylko w ciepłym sezonie. W zimne dni i niesprzyjające warunki pogodowe odpoczynek w otwartej kuchni na świeżym powietrzu jest niewygodny.
• Przestrzeń praktycznie nie jest chroniona przed prysznicami krzyżowymi, przeciągami i owadami.
• Meble kuchenne będą musiały zostać wniesione do środka na okres zimowy.
Jedna z opcji kuchni na świeżym powietrzu – na werandzie lub tarasie z baldachimem. Pierwszym krokiem jest położenie fundamentu, którego głębokość musi być identyczna z głębokością głównego pomieszczenia. Następnie budowane są ściany, układana jest okładzina i budowany jest dach. Wygodne jest korzystanie z kuchni z jedną przeszkloną ścianą.
Inną opcją dla otwartej kuchni na świeżym powietrzu jest wiata w formie przedłużenia. Jest to zazwyczaj konstrukcja szkieletowa z dachem. Różni się ona od altany swoją prostotą. Podłoga jest wyłożona kostką brukową, płytkami lub betonem. Otwarta część może być chroniona przed deszczem i słońcem za pomocą rolet lub markiz. Wadą jest to, że prędzej czy później ziemia zacznie pełzać, a z czasem kuchnia może się przechylić.