Czy świeżo skoszona trawa może być używana jako ściółka?

Asociatyvi nuotr.

W rzeczywistości nie zaleca się używania świeżo skoszonej mokrej trawy na ściółkę. Lepiej jest wysuszyć ten organiczny materiał do ściółkowania. Można go lekko wymieszać z wiórami drzewnymi. A gdy mieszanka jest sucha, należy ją odpowiednio przygotować, usuwając chwasty, nawilżając i nawożąc glebę, zanim zostanie zastosowana jako ściółka.

Warstwa mokrych ścinków trawy, gdy jest zagęszczona i ubita, zmniejsza ilość tlenu i wilgoci w glebie. Brak tlenu może prowadzić do beztlenowego rozkładu ścinków trawy i nieprzyjemnego zapachu na trawniku, rabacie i w inspektach. Ponadto ściółka ze świeżo ściętej trawy może powodować gnicie systemu korzeniowego roślin.

Warstwy świeżo skoszonej, niewysuszonej trawy stają się zbite i splątane, szybko się przegrzewają i przewracają. Wymaga to 3-4 nowych warstw w ciepłym sezonie, a następnie konieczności ich usunięcia i wymiany na wiosnę.

Warstwa ściółki ze skoszonej trawy nie może być cieńsza niż 3 cm, w przeciwnym razie będzie bezużyteczna. W szklarniach i inspektach nie zaleca się stosowania dużej ilości trawy ze względu na częste występowanie przędziorków. W tym przypadku idealna jest suchsza słoma lub siano, które całkowicie pokrywają grządki w zamkniętym gruncie.

Jeśli nadal musisz używać świeżej mokrej trawy jako ściółki, nałóż tylko warstwę 6 mm. Pozwoli to trawie zacząć się rozkładać, zanim pojawi się nieprzyjemny zapach zgnilizny. Grubsze warstwy zwykle pozostają bardzo mokre przez dłuższy czas i mogą prowadzić do pleśni i nieprzyjemnego zapachu.

Przy ściółkowaniu warzyw w szklarni należy pamiętać, że świeże ścinki trawy ułożone w grubej warstwie mogą spalić powierzchowny system korzeniowy niektórych roślin (zwłaszcza ogórków i pomidorów) - proces "spalania" i samoistnego przegrzewania się ściółki z trawy. Ściółkę należy stosować wyłącznie z suszonej trawy – siana, słomy. Lub rozłożyć go cienką warstwą. Jeśli jednak prognozowane są przymrozki, rośliny szklarniowe można uratować poprzez ściółkowanie świeżo ściętą, nie wysuszoną trawą – jej zawartość wilgoci pomaga zatrzymać ciepło.

Nie używaj ścinków trawy jako ściółki, jeśli trawnik był niedawno traktowany herbicydem na mlecze lub inne chwasty szerokolistne, ponieważ może to uszkodzić rośliny trawnikowe. Jeśli trawnik był niedawno traktowany, sprawdź ulotkę herbicydu, aby dowiedzieć się, czy nie będzie żadnych problemów z używaniem ścinków trawy jako ściółki.

Jeśli trawa została skoszona późno, po tym jak urosła wysoko i dojrzała do wysiania nasion, wzrasta ryzyko rozprzestrzenienia się chwastów na rabatach z takiej ściółki. Ponadto ścinki trawy często przyciągają myszy, krety i mrówki, które powodują wiele kłopotów w ogrodzie i w ogrodzie kuchennym.

Niezwykle długie ścinki trawy należy pociąć na 15-centymetrowe kawałki. Długie źdźbła trawy rozkładają się wolniej i nie przyczyniają się do szybkiego powstawania słomy.

Mulczowanie suchym sianem z trawy można z powodzeniem stosować w następujących przypadkach:

• dla grządek ziemniaczanych (ściółka z trawy zapewnia odpowiednie warunki wzrostu i utrzymuje bulwy w czystości);

• krzewy jagodowe są zwykle pokryte warstwą suszonej trawy i kompostu, co pozwala sadzonkom zimować nawet w otwartym terenie;

• dla wszystkich bylin, jeśli muszą być chronione przed zamarzaniem lub rozmarzaniem gleby w okresie zimowym;

• wszystkie rośliny okopowe, zwłaszcza marchew;

• ogórki, kapusta, papryka, pomidory.

Ścięta trawa może być używana do wygładzania utwardzonych ścieżek ogrodowych, zatrzymywania błota po deszczu i zapobiegania wzrostowi chwastów na odsłoniętych błotnistych obszarach.

Ścinki trawy doskonale nadają się do ożywienia gleby od późnej jesieni do wczesnej wiosny. W tym celu należy wymieszać je z przekopaną glebą na głębokości 20-25 cm, aby wzbogacić glebę w azot.

Warstwa materiału do ściółkowania zależy od składu gleby. W przypadku glin nie powinna być większa niż 2 cm, na glebach lekkich warstwa ściółki może mieć nawet 7–10 cm, a na pozostałych glebach 4-6 cm.

Wideo